Da ste mlađe…

Nije mali broj dama koje bi volele da su mlađe nego što jesu, i umesto da uživaju u prednostima godina koje trenutno imaju, žale za nečim što nemaju. Loša ideja, koja vas onemogućava da se radujete životu i uživate u njemu – a moguće je uživati koliko god godina imale.
Kad su mala, deca obično žure da porastu. Negde nakon dvadesete, neki već počinju da se osećaju staro, teši ih što još nemaju trideset, očajnički se drže toga što im je dvadeset i neka. Nakon tridesete, žele da četrdeseta nikad ne dođe. I tako redom. A svako životno doba ima i svoje prednosti i mane. I u svakom je moguće uživati, ako ga, umesto toga, ne provedete želeći nešto što nije moguće.
Kad žale za ranijim godinama, mnoge dame žale za tim što im grudi više nisu podignute kao nekad, guza im nije zategnuta kao nekad, ovo nije onako kako je bilo nekad, ono nije onako kako je bilo nekad… Veliki je problem što malo ko ume da ceni ono što u tom trenutku ima, tek kad to izgubi, shvati koliko je to dobro bilo. I to se ne odnosi samo na godine, mnogo ih je koji ne cene dovoljno ni partnera sa kojim su (eh, da je zgodniji, bogatiji, uspešniji…), ni prijatelje, ni decu (volite vi njih, ali kad bi mogla da budu mirnija, poslušnija, bolja u školi…), a onda to što imaju izgube (ne nužno nekom nesrećom – recimo, deca su odrasla i osamostalila se) i užasno im nedostaje. I opet ni tada ne cene ono što u tom trenutku imaju, već žale za onim što više nemaju.
Možda vam grudi više nisu onoliko podignute kao nekad, ali svakako da i vaše trenutno životno doba ima svojih prednosti. Recimo, stekle ste iskustvo roditeljstva koje niste imali u ranim dvadesetim, imate divnu dečicu. Naučile ste više da uživate u vođenju ljubavi. Sad već imate neko poslovno iskustvo, ne mogu da vas tretiraju kao početnika. I tako redom – kako život ide, tako postižete i stičete neke stvari, i materijalne i nematerijalne. Mislite da u vašem trenutnom životnom dobu, koje god da je, nemate u čemu da uživate, nemate čemu da se radujete? Setite se onda tih godina za kojima toliko žalite: da li ste tada cenile ono što imate, ili ste i tada želele nešto drugo? A sad uviđate da je i u tim godinama bilo mnogo toga dobrog. Tako ga ima i u vašem sadašnjem životnom dobu. I tako će dobrih stvari biti i u budućnosti.
Jeste, uvek nešto nemate, recimo, nemate više 20 godina. Ali, imate nešto drugo, i to drugo je takođe dobro. Glavno je da ne gubite vreme žaleći za onim što nemate – to nemate pa nemate, žaljenjem ne postižete ništa osim da sebe oneraspoložite – već podsetite sebe na sve što ste postigle i što imate, i uživajte u tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladostprilikezenezivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Da, kako da ne, uživamo u svom poslovnom iskustvu, i na kraju, kao sasvim bakice, kažemo: „E, da su mi sad one godine… E, da mi je sad onaj moj pop što me tako lijepo ganjao sve vrijeme“, a moja bakica nije više tako mlada i ima sklerozicu i sve „kao nekad“ joj izgleda i ljepše i primamljivije, dok meni preporučuje „nije on za tebe“! I sve je u pravu dok sam ja jošte mlada. Poješće me valjda vuk kao Crvenkapicu sve u ć(č)etiri i šesnaest oka.