Dah poput mirisa ruža

Mnoga mini-socijalna pravila svakodnevno usmeravaju (i često ograničavaju) naša ponašanja i aktivnosti. Posle obilnog poslovnog ručka, većina ljudi će pažljivo obrisati usta, u gradskom prevozu će retko ko jesti ili bučno duvati nos (istina, ova situacija postaje sve češća). Slična pravila važe i za odnos dvoje ljudi: uzajamna pažljivost ogleda se i u očekivanom poštovanju društvenih kanona ponašanja. Postoje, međutim, stvari koje se, ni uz najbolju volju, ne mogu do kraja kontrolisati, i koje mogu ometati komunikaciju u priličnoj meri. Jedan od takvih „društveno neprihvatljivih“ slučajeva jeste neprijatan miris iz usta, problem koji i te kako može da zagorča život.

Prijatan, svež dah jeste društvena konvencija prisutna u mnogim kulturama. Pred sastanak sa naročito privlačnim muškarcem većina žena neće pojesti hranu sa belim/crnim lukom, premda inače uživa u njegovom ukusu. U većini slučajeva, loš dah može biti regulisan redovnom higijenom usta, pravilnom ishranom i upotrebom sredstava za ispiranje.

Međutim, u pojedinim slučajevima to i nije tako lako. Ukoliko se dijagnostifikuje oboljenje poznato kao halitoza (halitosis), tada je uzrok lošeg mirisa prisustvo bakterija u ustima, na korenu jezika i na desnima. Naravno, upotreba cigareta, alkoholnih pića i nepravilna ishrana mogu samo da pogoršaju situaciju.

Postoji još jedan problem u vezi sa lošim dahom: niko ne može sam da „omiriše“ sopstvena usta! Međutim, stručnjaci su se snašli: napravljen je instrument, poznat kao halimetar, koji na osnovu prisustva određenih jedinjenja u nečijem dahu može da odredi… da li vaš dah zaista miriše kao cveće, ili malo lošije. Naravno, postoje i jednostavnije metode – upotreba zubnog konca, npr, ili skidanje (i mirisanje) sloja sa korena jezika. Ipak – najjednostavnije je da pitate blisku osobu koja vas neće slagati, bez stida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar