Dama u nevolji

Igranje na kartu dame u nevolji može da bude veoma zgodno. Ima žena kojima se takvo ponašanje gadi i nikada mu ne pribegavaju. To je sasvim u redu kao što je dobro i povremeno se ponašati kao dama u nevolji – onda kada vas mrzi da nešto uradite, a u vašoj blizini je neko kome bi pričinilo zadovoljstvo da to uradi umesto vas i pokaže se jak i sposoban (to se ne odnosi samo na muškarce, pošto ima i žena koje vole da pokažu kako one sve umeju i prija im osećaj nadmoćnosti u takvim trenucima). Međutim, nije u redu konstantno izigravati „sirotu ženicu u nevolji“, i to iz više razloga.

Kao jedno, ako svaki put zovete dečka (ili bivšeg dečka, ili već neku osobu) u pomoć kada vam se rasklima kvaka na vratima, ili svaki put kad nekog zamolite za uslugu, trepćete okicama, ili svaki put uslugu tražite iznemoglim glasom i uz dosta kuknjave kako ste vi kreten koji ništa ne ume, to je „otrcano“ i vrlo brzo počinje da nervira okolinu. Većina zdravog sveta smatra da je potpuno bespomoćnoj odrasloj osobi mesto pod stručnim nadzorom, a ne da oni svaki čas budu „cimani“. Drugim rečima, konstantno igranje na kartu dame u nevolji dovodi do toga da vas ljudi izbegavaju, poput dosadne osobe koja na neprimeren način stalno traži pažnju.

Pored toga, ako prečesto pokušavate da delujete bespomoćno, s vremenom počnete i da se zaista osećate tako – a to nije nimalo prijatno osećanje. Nezgode se dešavaju – poplava u stanu, na primer, ili požar u rerni, ili već nešto slično – i sa tim nevoljama treba se izboriti. To nisu nerešive stvari; već i prosečno inteligentno desetogodišnje dete našlo bi način da to reši. Ako sebe konstantno pokušavate da prikažete kao bespomoćnu osobu, u svakoj nevolji ćete se uspaničiti – i to zato što ste uverene da ne znate šta treba da uradite, a ne zato što stvarno ne umete da rešite problem. To vodi u osećanje stalnog straha i nesigurnosti – da li zaista želite da se tako osećate?

Da ne bude zabune, ne mislimo da nikada ne treba dopuštati da vam pomognu, niti da je obavezno da izigravate Rambo ženu. Dobro je tražiti pomoć. U redu je i povremeno bespomoćno se nasmešiti kako bi neko drugi umesto vas popunio dosadan obrazac, ili vam promenio ulje u kolima. Samo ne treba preterivati, jer se uz preterivanje nećete osećati ni seksi ni zavodljivo, već jednostavno uplašeno i loše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar