Darodavac se žali što poklon ne delite s njim

U druženju s ljudima dešavaju se svakakve čudne stvari. Jedna od njih može biti i nečije viđenje davanja poklona – onda kada se poklon ne vidi kao nešto što su vam dali i što je sad vaše da time raspolažete kako vam drago (pod pretpostavkom da ne kršite zakon), već nešto na šta i darodavac polaže pravo.
Recimo, dobili ste na poklon neko skupo alkoholno piće, skupe slatkiše ili nešto te vrste, što se u principu deli s drugima. Na poklonu ste se zahvalili i odložili ga, poseta tokom koje ste primili poklon je nakon nekog vremena završena, i to je bilo to. Nekom drugom prilikom, s nekim drugim ljudima, otvorili ste poklon i poslužili ih njime (poslužili ste se i sami, naravno). A onda, posle izvesnog vremena, čuli ste se s darodavcima, počeli da se s njima dogovarate o novom viđenju, i oni su onako usput pitali za ono što su vam prethodnog puta poklonili. Vi ste im se učtivo zahvalili, pohvalili kvalitet njihovog poklona i rekli im da je s uživanjem popijen, pojeden ili šta već. Da neko tako nešto kaže vama, bilo bi vam drago što je taj neko uživao u vašem poklonu. Međutim, vaši „prijatelji“ su se naljutili na vas što njihov poklon niste podelili s njima. Možda su nakon toga i prestali da pričaju s vama.
Vas je ovakav postupak toliko zbunio da ste se upitali niste li, možda, pogrešili, da se niste nepristojno poneli. Ili vam je pak došlo da flašom od tog pića zveknete darodavca po glavi. Šta god da ste pomislili, ne brinite, niste se nevaspitano poneli. Kada nešto dobijete na poklon, to postaje vaše i imate pravo da time raspolažete na koji god način želite, izuzev ako time učinite nešto protivzakonito (na primer, lupite nekog flašom po glavi).
Šta s takvim „prijateljima“? Ako su takvi, verovatno su vam učinili uslugu time što su prestali da pričaju s vama. Nisu prestali da pričaju s vama, samo se dure? Ukoliko ste u mogućnosti, kupite im ono što su oni kupili vama i pošaljite im to bez ikakvog komentara. Ako se posle toga ne izvine zbog svog ponašanja, možda ne bi bila loša ideja da vi, bar na neko vreme, prekinete kontakt s njima i time im stavite do znanja da vam takvo ponašanje nije prihvatljivo.
Ukoliko ste skloni praštanju, možete se u daljoj komunikaciji s njima (ukoliko je bude – nipošto nemojte vi njih juriti) praviti da se nikakav incident nije desio. Ako su pametni, i oni će učiniti isto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

darodavciljutnjapokloniproslave
Komentari (0)
Dodaj komentar