Dečja lektira – „Škorpijina kuća“ (1)

Žalbe na „današnju decu“ nisu retke, a jedna od čestih je i žalba na to da nisu u stanju da se koncentrišu na bilo šta duže od deset minuta. To ih u priličnoj meri onemogućava da uživaju u čitanju knjiga. Ukoliko verujete, kao i mi, da su knjige jako dobre i za decu i za odrasle, onda vam svakako predstavlja problem „naterati dete da čita“ (i moguće je da smatrate da bi Roulingovoj trebalo odati priznanje makar za to što deca prosto gutaju njene knjige, bez obzira na dužinu). Kada je reč o Roulingovoj i knjigama o Hariju Poteru, najnoviji nastavak pojaviće se (preveden) u našim knjižarama tek na jesen; šta zanimljivo preporučiti detetu da čita u toku leta, kad za to ima najviše vremena? Mi predlažemo „Škorpijinu kuću“ Nensi Farmer.

„Škorpijina kuća“ je naučnofantastični roman za decu; ako se bojite da bi to moglo biti preteško za vaše dete, nemate osnova – u ovom romanu nema mnogo novih pojmova, a svaki je dobro objašnjen, tako da već prosečno inteligentan osmogodišnjak može da uživa u knjizi. „Škorpijina kuća“ je priča o Metu, dečaku koji je klon Matea Alakrana, stočetrdesetdvogodišnjeg narko-bosa koji vlada zemljom Opijum (čija se ekonomija bazira na uzgoju opijuma, a obuhvata deo severnog Meksika i južni deo SAD). U ovom, ne baš svetlom, svetu budućnosti, klonove smatraju ne boljim od životinja; zapravo, svima im već na rođenju specijalnom injekcijom uništavaju inteligenciju i po potrebi ih koriste kada je „originalu“ potrebna transplantacija nekog organa.

Met se, međutim, razlikuje od drugih klonova. Po naređenju Matea Alakrana, zakon je prekršen i Metu nije uništena inteligencija. On je pametan dečak, snalažljiv, talentovan za muziku i veruje da ga njegov vlasnik – originalni Mateo Alakran – voli. Alakran mu kupuje skupe stvari, plaća njegove časove kako bi Met stekao dobro obrazovanje, a Met veruje da to znači da on neće biti upotrebljen kao rezervni deo, da mu je namenjeno da jednog dana pomaže Alakranovom praunuku u vođenju opijumske narko-imperije. Vera u Alakranovu ljubav, kao i nesumnjiva podrška njegove dadilje Selije, telohranitelja Tama Lina i devojčice Marije, pomažu Metu da izdrži prezir i gađenje svih ostalih. No, kada Met napuni četrnaest godina, njegova nekadašnja dadilja i pomajka plače, telohranitelj i očinska figura Tam Lin biva smrknut, a prijateljica Marija tužna i uplašena. Izgleda da Metova budućnost ipak neće biti tako svetla…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar