Dečja lektira – „Škorpijina kuća“ (2)

Svet „Škorpijine kuće“ je svet u kome moćni i bogati vladaju, a ostali pokušavaju da prežive. To je svet gde ilegalnim useljenicima, koji samo pokušavaju da nekako nađu bolje uslove za život, ugrađuju čipove u mozak i pretvaraju ih u iđite (zombije) sposobne jedino za izvršavanje jednostavnih naređenja (rad u polju, konsumiranje hrane i pića – ni to nisu u stanju da samoinicijativno urade). To je svet u kome jedan bogat čovek može da poseduje ljude, čak i da ih povede sa sobom u smrt, ako mu je ćef.

U ovom svetu ne postoje, međutim, samo mrak i beznađe. Postoji i nesebična ljubav, kao i snažna vera u to da se čak i u mračnom svetu stvari mogu popraviti. Postoji uverenje da se dve osobe potpuno istog genetskog materijala mogu, ako su rasle u drugačijim okolnostima i sa različitim uzorima, razviti u drugačije osobe: jedna verzija je inteligentan i moćan, ali samovoljan, sebičan i za ljubav i saosećanje nesposoban narko-mafijaš, a druga – takođe inteligentan, ali i sposoban za ljubav i saosećanje, uz to sklon zaštiti slabijih Met.

Zašto da vaše dete (a mogli biste i vi) pročita „Škorpijinu kuću“? Knjiga je zanimljiva i prati odrastanje jednog dečaka (ima i jakih ženskih likova, tako da će biti interesantna i devojčicama), kao i njegovu spoznaju o važnosti ljubavi i saosećanja; a sve to upakovano je u dovoljno zanimljivu radnju da nijednom detetu ne bude dosadno. Osim toga, uobičajeno za naučnu fantastiku, knjiga sadrži dovoljno naučnih detalja (ali ne previše, tako da dete neće biti preopterećeno) da radoznalo dete pobudi da sazna nešto više, da ga zainteresuje za neke nauke (u ovom slučaju primarno genetiku).

Sve u svemu, zanimljiva i nenametljivo poučna knjiga – odličan izbor za decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar