Dečja užina

Ukoliko u pojedinim emisijama ili časopisima viđate fotografije američke dece, sigurno ste mogle da primetite koliko je većina te dece gojazna. Nažalost, taj problem postaje sve aktuelniji i kod nas – i deca s našeg područja su, generalno uzev, sve sklonija gojaznosti. Nije ni čudo – izobilje lako dostupnih grickalica i čokoladica, previše vremena provedenog pred televizorom i kompjuterom, a premalo kretanja, sve to dovodi do gojaznosti. Sad, nadamo se da ne verujete u ono "debelo dete je zdravo dete", jer to jednostavno nije tačno. Gojaznost kod dece dovodi do velikog broja zdravstvenih problema kasnije u životu – problema sa srcem, s kičmom, postoji i drastično povećana mogućnost da gojazno dete u pubertetu oboli od dijabetesa… Šta vi tu konkretno možete da učinite?
Možete da ograničite vreme koje vaše dete provodi ispred televizora i kompjutera, da ga upišete na neki sport, ako je potrebno, povremeno i da ga "izbacite iz kuće" – da ga pošaljete da se igra napolju, a ne samo pred kompjuterom. Naravno, kad vam je dete kod kuće, možete da kontrolišete šta i koliko će jesti – zdravu hranu i ne u neumerenim količinama. Međutim, šta kad je dete u školi? Šta s užinom?
Deca vole kada dobiju novac, pa za užinu sama kupe šta hoće. Međutim, ako je vaše dete naviklo da za užinu kupuje čokoladice, grickalice i brzu hranu, ovo baš i nije dobra ideja. Umesto toga, bolje bi bilo da mu užinu spremite same. Pri tom je korisno slediti neka pravila.
Nije dovoljno samo da užina bude zdrava. Dobro je detetu u torbu spakovati neku voćku, to je uvek korisno, ali ne i dovoljno. Ono što se pokazalo kao praktična ideja jeste da detetu spremite užinu atraktivnog izgleda – deca jako vole kada hrana zanimljivo i lepo izgleda i tada će želeti da je pojedu, makar to i ne bio omiljeni hamburger. Recimo, možete detetu spremiti šareni sendvič u integralnoj kifli, s različitim vrstama svežeg povrća, posnim sirom i malčice šunke ili suvog mesa (koliko da se oseti ukus). Ovakav sendvič zadovoljiće energetske potrebe vašeg deteta, kao i potrebe za vitaminima, mineralima i proteinima.
To nije sve. Pošto klinci toliko vole hranu atraktivnog izgleda, spremanjem ovako zanimljive zdrave hrane s vremenom ćete naučiti svoje dete da voli zdravu hranu, kao i da i zdrava hrana može biti podjednako prijatna kao i njegove omiljene grickalice. Jeste da ovakvo pripremanje hrane zahteva dodatno vreme, energiju i kreativnost s vaše strane, ali je i nagrada i više nego vredna truda – jer je nagrada zdravlje vašeg deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaishranapovrćevoćezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar