Dekorativna kontaktna sočiva

Kada se opredeljuju da nose kontaktna sočiva umesto naočara, neki će se opredeliti za kontaktna sočiva u boji; ako im je ideja zabavna i ako im finansijska sredstva to dopuštaju, čak i za nekoliko boja kontaktnih sočiva – tako mogu da po volji menjaju boju očiju. To neće uvek biti prirodne boje, to jest boje koje se obično javljaju kod ljudi – nekad će to biti boje koje se retko javljaju (siva, ljubičasta…), a nekad i boje koje se nikad ne jave kod ljudskog bića (na primer, žuta).

U Americi su dekorativna kontaktna sočiva izuzetno popularna, kako ona koja su samo neke nemoguće boje, tako i ona koja prilično menjaju izgled oka (recimo, tako da oko liči na mačje ili na oko nekog izmišljenog stvorenja). Ova popularnost je tolika da će nemali broj Amerikanaca koristiti dekorativna sočiva koja su samo to – dekorativna – iako, što se medicinskih razloga tiče, uopšte nemaju nikakvu potrebu za ovakvim pomagalom. Razume se, tu nastaje problem.

Kakvi su sve problemi sa sočivima najbolje znaju oni koji ih (silom prilika) nose: ma koliko dobro bilo napravljeno, sočivo je ipak strano telo u oku. Sočiva mogu oštetiti rožnjaču, a mogu doprineti i infekciji oka, infekciji toliko jakoj da dovede do gubitka vida. Prema tome, nema baš mnogo smisla rizikovati nešto slično samo zabave i dekoracije radi.

Zbog enormne popularnosti dekorativnih kontaktnih sočiva u Americi i, shodno tome, povećane učestalosti oštećenja očiju, američka Nacionalna uprava za hranu i lekove donela je zakon kojim se zabranjuje uvoz i prodaja dekorativnih sočiva. Odsad će kontaktna sočiva u Americi moći da se nabavljaju jedino ako je to oftalmolog prepisao.

Što se onih koji vole „uvrnut“ izgled tiče, moraće da nađu neki drugi način da izgledaju neobično. Srećom po njih, uz malo mašte nije nimalo teško naći mnogo takvih načina, koji, pored toga što su zabavni, ne ugrožavaju zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar