Dobro pamćenje (2)

Činjenica je da je većina nas pri upoznavanju usredsređena na sebe i na to kako će se predstaviti drugima. U ekstremnim primerima ove samousmerenosti često se desi da i ne čujemo ime osobe sa kojom se upoznajemo. Nepažnju u slušanju prati ovlašno „skeniranje“ tuđih crta lica: posledica je to da u nekim docnijim susretima ne prepoznajemo nekog sa kime smo se upoznali, što situaciju čini (obostrano) neprijatnom.

Da bi se to izbeglo, treba trenirati sebe da u trenucima upoznavanja sva koncentracija bude usmerena na drugog. Valja biti pragmatičan: nikada se ne zna kada će vam dotična osoba biti potrebna u životu – stoga, pamtite imena i lica! Uostalom, pomislite kako bi vama bilo neprijatno da priđete nekome koga ste nedavno upoznali preko zajedničkog prijatelja, a dotična osoba vas pogleda hladno, bez znaka prepoznavanja i predusretljivosti.

Naredna situacija u kojoj je umesno održavati dobro pamćenje jeste – laganje. Možda ste osoba okrenuta istini: ipak, većina nas u životu biva prinuđena da kad-tad iskoristi male „bele laži“, često ne samo u svoju korist već i u korist drugih. Dakle, ako ste lagali kako ste veče proveli sa drugaricom, nemojte kroz dan-dva zaboraviti sve one „detalje izlaska“ koje ste smislili radi potkrepljenja priče. Nikad se ne zna kada će neko pokušati da raskrinka vašu laž – u tom slučaju, bolje vam je da precizno i detaljno pamtite sve što ste slagali.

Čak i najveća neistina izgleda uverljivo ukoliko je konzistentno predstavljena, čemu svakako doprinosi pamćenje „okvira“ priče i njegovo ponavljanje. To vam može pomoći pri otvaranju bolovanja, smišljanju dobrog izgovora zašto nekog niste želeli da vidite… osim ako ne napravite početničku grešku i zaboravite ključne momente svoje male laži.

Kao što vidite, dobro pamćenje nalazi višestruku primenu, i to ne samo onu iz udžbenika. Vežbajte ga u svakoj prilici i na svakom mestu: vašem duhu sigurno neće škoditi, a svakodnevni život učiniće jednostavnijim i bolje organizovanim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar