Druženje s inteligentnima

Mnogo je mogućih načina da povećate sopstvenu inteligenciju, a jedan od njih jeste i da se družite s osobama koje su inteligentnije od vas. Takvo druženje predstavljaće izazov za vaš mozak, i pomoći će vam da poboljšate sopstvene sposobnosti.
Ne kažemo da je neophodno da se učlanite u klub astrofizičara, ili da provodite sate i sate slušajući razgovore iz kojih ne razumete ni jednu jedinu reč (eventualno vam je jasan poneki veznik). Osim toga, postoji više tipova inteligencije; pored one opšte, tu je i emotivna inteligencija, i socijalna inteligencija… I uglavnom instinktivno osećamo kad je neko u jednom ili više tipova inteligencije bolji od nas, i uvažavamo takve osobe. Kad imate takav osećaj za nekog, pokušajte da provodite više vremena u društvu te osobe.
Druženje s takvim osobama doneće vam nove teme za razmišljanje, što je odlično razgibavanje za mozak. Dešavaće se da mnogo toga ne uspevate da pratite, o kom god tipu inteligencije da se radi; nije nemoguće i da steknete osećaj da ste nesposobne i tupave. Neka vas to ne zaustavi – nastavite. Vremenom ćete primetiti da se poboljšavate.
Ne moramo da razumemo svaki detalj nečega što neko radi ili govori da bismo mogli da učimo od te osobe. Jedan od najranijih oblika učenja u našem životu je učenje po modelu; na taj oblik učenja retko pomislimo, ali ga i nesvesno upotrebljavamo. Družeći se s boljima od sebe, nesvesno pamtimo mnogo toga što oni rade i govore; o onome što smo svesno upamtili, možemo kasnije i razmisliti, a i svesno i nesvesno upamćeno dovešće do toga da vremenom učimo.
Može vam delovati da ste kao pače u pačijoj školi, da ništa vi novo niste naučile, da ništa pametnije niste postale. Ali, vremenom, shvatićete da razumete više, ako se radilo o opštoj inteligenciji, ili da bolje razumete ljudsko ponašanje i da bolje shvatate neke gestove kojih ljudi nisu ni svesni, ako se radilo o socijalnoj ili emotivnoj inteligenciji. Ili, nećete to toliko konkretno shvatiti, samo će vam neke stvari jednostavno biti jasnije, biće vam lakše da razumete.
I ne samo da ćete tako unaprediti sopstvenu inteligenciju već ćete se i osećati mnogo bolje. Naš mozak voli učenje, i kada mu dopuštate da uči, da stiče nova iskustva, nagrađuje vas snažnim osećajem zadovoljstva (nekad i umorom, ako je bilo previše podataka odjednom, ali će svakako biti i zadovoljstva).
Pokušajte. Uživaćete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

druzenjeinteligencijapoboljsavanjeučenježene
Komentari (0)
Dodaj komentar