Duševna hrana

Osećate se prazno, ne smejete se često kao nekada, ne uklapate se u okolinu i često ste odsutni… Možda vam je potrebna duševna obnova, vaš unutrašnji mir koji ne možete naći u ubrzanom načinu života, u danima koji prosto lete a godine se čine sve kraće. Evo deset načina koji će vam pomoći da stvorite harmoniju svakodnevice i učinite vaš život, vaš organizam smirenijim, opuštenijim, u skladu sa okolinom.

1. Provedite neko vreme, pa makar i nekoliko minuta, svakoga dana, u samoći, u potpunoj tišini. „Napunite“ svoju dušu bez ikakvog uznemiravanja i trošenja energije na stranu.

2. Meditirajte. Sednite na pod, zatvorite oči i koncentrišite se na disanje. Pokušajte da oslobodite um od raznoraznih misli. Ova opuštajuća vežba oslobađa od svakodnevnog stresa.

3. Komunicirajte sa prirodom. Šetajte kroz park, šumu, primećujte stvari koje vas okružuju a na koje niste uopšte obraćali pažnju. Negujte vezu sa prirodom.

4. Isključite se. Nekoliko dana se odvojite, „udaljite“ od svega što se dešava oko vas, posmatrajte vaš život iz nekog drugog ugla. Videćete vaš sopstveni život sasvim drugačije i steći ćete novu perspektivu. U početku je samo 5-6 minuta dovoljno, a svakim danom moći ćete sve duže da se izdvajate, udaljavate, i tako oslobađate stresa.

5. Proučavajte svetske religije. Pronađite istine u njima koje su univerzalne, ali i one koje se baš vama obraćaju. Okrenite se veri, upoznajte malo bolje crkvene rituale. Doneće vam mir i naučićete nešto novo.

6. Vodite dnevnik. Zapisujte misli, događaje, vaša opažanja. Dobro je prelistavati dnevnik, podsećati se događaja iz prošlosti, ponovo oživeti nezaboravne trenutke, pobediti vreme.

7. „Uvedite“ zahvalnost u vaš život. Razumevanje i tolerancija donose mir i pozitivan stav. Zapišite za početak jednu stvar zbog koje ste zahvalni, i nastavite da ih dodajete svakoga dana. Život će vam biti ispunjeniji, sve će imati svoju svrhu.

8. Slušajte muziku koja vas „podiže“. Možda je muzika ENYA-e, ENIGMA-e, Baha, ili Mocarta, ta koja pokreće vaš duh.

9. Uzmite slobodan dan u nedelji. Bez ikakvih obaveza i planova. Neka to bude pravi slobodan dan. Bez televizora, radija, pa čak i telefona, makar mobilnog.

10. Učinite nešto lepo za nekoga. Ulepšajte nekome dan, ali ne otkrivajte svoj identitet, osećaćete se još bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar