E-mail nedoumice

Akt komunikacije svakim danom postaje sve lakši i brži – prešli smo dug put od slanja pisama, preko telefonske revolucije sve do mail-a, po svemu sudeći, jednog od najpovoljnijih modusa komunikacije. Elektronska pošta je revolucionarno raširila načine komuniciranja, učinivši ih ne samo bržim već i globalno dostupnim.

Međutim, e-mail danas ne služi samo za pisanje pisama rođacima ili prijateljima u inostranstvu već postaje deo svakodnevne razmene informacija i izražavanja emocija. Primera radi, korisnici elektronske pošte neće obaveštavati svoje prijatelje o proslavi rođendana ponaosob (telefonom ili pri susretu) već će poslati „grupno pismo“ u kojem će stajati sve važne informacije. Time se veoma smanjuje utrošak vremena, sa jednakom efektivom u komuniciranju.

Ipak, da bi stvari ovako „idealno“ funkcionisale, potrebno je da većina ljudi oko vas zaista koristi elektronsku poštu često, kao i da ima kućni pristup Internetu. U suprotnom, može se desiti da nekome pošaljete važna pitanja ili podatke, a da ta osoba jednostavno zakasni sa davanjem odgovora i time poremeti vaše planove.

Elektronska komunikacija poseduje i tu manu da predstavlja krajnje sveden medijum. U telefonskom razgovoru, iako ne vidimo sagovornika, možemo da saznamo više o tome šta želi da nam saopšti na osnovu boje glasa, govorne intonacije i niza drugih faktora koji dodatno oblikuju naše razumevanje onoga što se govori. To je česta zamerka pobornika telefonskih ili „face to face“ razgovora, koji smatraju da se prelaskom na e-mail gubi veliki deo kvaliteta u odnosima.

Ni taj problem nije nerešiv. Ukoliko smatrate da vaši prijatelji ne stiču pravu sliku o vašem stanju na osnovu pisanja ili da vam ne daju dovoljno feedback-a, pokušajte da svoje mail-ove organizujete na taj način da iscrpno objasnite šta želite da saopštite/saznate. Možete, na primer, organizovati teme za diskusiju po stavkama ili događaj o kojem pišete potkrepiti slikama i komentarima drugih. Širina u komunikaciji ne mora biti u potpunosti uslovljena medijumom već vašom željom i voljom drugih da se participira u tom procesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar