Elektronika u službi mode

Potreba za što efikasnijim i bržim prenosom informacija počela je da zahvata sve aspekte života, pa čak i modu. Jedan od alternativnih modnih pravaca koji se pojavio poslednjih godina, neka vrsta fuzije mode i visoke informacione tehnologije, jeste tzv. streetware.

Iako je streetware još uvek jedna vrsta utopije, budući da je skup i samim tim nedostupan običnim ljudima, budućnost u vidu „odevnih kompjutera“ već odavno kuca na vrata. Cilj ovakve mode je maksimalna optimizacija pristupa informacijama: umesto palmtop-a, za proveru pošte ili stanja berze može poslužiti elegantna rukavica u koju je ugrađen adekvatan elektronički sistem.

Primera ima dosta, a jedan od recentnijih je produkt japanske firme Pioneer Corp, koja je proizvela belu jaknu sa brojnim elektroničkim dodacima. Na rukavu ove cyber jakne nalazi se mali ekran, na kojem se može posmatrati plan grada, pogledati video spot ili slušati muzika (slušalice su ugrađene u okovratnik jakne).

Studenti industrijskog dizajna Carnegie Mellon univerziteta takođe su se pozabavili mogućnostima streetware-a. Njihov projekat ima cilj da spoji visoku tehnologiju i modne detalje, uzevši pri tom u obzir specifične estetske zahteve, kao i potrebe društvenih grupa za koje se predmeti kreiraju. Neki od predmeta koje su konstruisali i dizajnirali jesu digitalni satovi koji su istovremeno mobilni telefoni i uređaji za proveru elektronske pošte, razne vrste rukavica, komadi „nakita“, itd.

Elektronska moda dolazi malim koracima, ali sigurno: iako izgleda daleko, u potpunosti kompjuterizovano odelo predstavlja sledeću instanciju integracije visoke tehnologije i modnih imperativa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar