Elektronski uređaji i večera u društvu

Nekada davno su nas učili da nije pristojno čitati u društvu. Danas sve manje ljudi čita, ali su zato tu mobilni telefoni, MP3 plejeri i slični uređaji koji odvlače pažnju od društva – i koje je podjednako nepristojno koristiti kad ste s nekim.
Na primer, porodična večera. Možda u restoranu, prilika da cela porodica negde izađe, a možda i kod kuće. U svakom slučaju, porodična večera bi trebalo da okupi članove porodice, da ih zbliži, da porazgovaraju o eventualnim problemima, dogovore se o nekim stvarima, i da uživaju u tome što su zajedno. A na šta to danas liči? Svakome je pri ruci mobilni telefon, neko će ga koristiti za razgovor, a skoro sigurno će ga bar neko koristiti za besomučno slanje i primanje poruka. MP3 plejer ili sličan uređaj će takođe verovatno biti korišćen – neko ni u toku porodične večere neće moći da se odvoji od omiljene muzikice. Zbližavanje u toku ovakve večere? Nepostojeće.
Doduše, treba imati na umu da porodična večera predstavlja različite stvari za različite ljude. Nekome je to prilika da se zbliži s članovima porodice, da se druži s njima. Nekome je to prilika da ne mora da sluša neke članove porodice (one koji su, srećom po tu osobu, zaneti slušanjem muzike ili slanjem porukica). A nekome je to samo smaranje tokom kojeg će da isključi sve oko sebe i da sluša muziku u kojoj uživa.
Šta učiniti? Što se pristojnosti tiče, nepristojno je kad ste u društvu slušati muziku preko MP3 plejera i sličnih uređaja koji vam ometaju komunikaciju s tim društvom, a još je i nepristojnije ako ste na javnom mestu kao što je restoran a muzika koju puštate je toliko glasna da njome smetate i drugima. Isto tako, nepristojno je koristiti mobilni telefon dok ste u društvu, izuzev u posebnim situacijama (posao vam je takav da morate da budete dostupni, ili vam je životna situacija takva da morate da budete dostupni – na primer, neko od vaših je teško bolestan). A opet, što se praktičnosti tiče, mogla bi da bude dobra ideja da u zajedničkom okupljanju kao što je porodična večera učestvuju oni koji žele da se druže i zbližavaju – ostali mogu nešto da pojedu i negde drugde (u svojoj sobi, na primer), bez društva za koje očigledno nisu raspoloženi. Tako će svima biti prijatnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonelektronski uredjajiizlascikulturamobilni telefonvecerezene
Komentari (0)
Dodaj komentar