Elektrosmog – škodljiv ili ne?

U kojoj meri je opasan elektrosmog? Da li elektromagnetno zračenje može da izazove rak i neke genetske promene? Jesu li televizor, kompjuter i električni šporet izvor zračenja, i u kojoj meri nam ugrožavaju zdravlje? Ni na jedno od tih pitanja ne zna se tačan odgovor. Sprovedena su brojna istraživanja o tome i objavljeno je preko 20.000 studija – ali se ni u jednoj od njih ne daje eksplicitan odgovor na ta pitanja. Jednostavno, naučnici ne mogu da se slože oko toga. Šta uraditi? Kao i uvek, najbolje je biti oprezan – za svaki slučaj. Evo mera opreza koje bi trebalo preduzeti.

Budite na izvesnom rastojanju od aparata koji rade na struju (barem 30 centimetara). Nemojte da zaspite sa električnim jastučetom ili ćebetom u krevetu – bolje je da ih upotrebite da zagrejete krevet, a onda uklonite. Radio sa budilnikom nemojte držati baš pored jastuka na kome spavate.

U spavaćoj i dečjoj sobi ne bi trebalo držati bežične telefone. Nije loše znati ni to da su stariji modeli bežičnih telefona bezopasniji od novijih. Mobilni telefoni su posebna priča sa posebnim pravilima. Elektromagnetna polja visoke frekvencije koja nastaju prilikom telefoniranja mobilnim telefonom mnogo su jača od polja koja emituju obližnji predajnici koji omogućavaju funkcionisanje mobilne telefonije u tom kraju. Zato bi trebalo obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Ukoliko možete, izbegavajte telefoniranje kada ne postoje uslovi za dobar prijem (recimo, telefoniranje iz automobila bez spoljašnje antene). Kvalitet uspostavljene veze zavisi od toga koliko je „pokrivena“ mreža – a što je slabija veza, to je jače zračenje, što znači da će biti i jačeg prenosa viška energije u tkivo vaše glave. Nije loše ni da koristite slušalice sa mikrofonom, jer će tako vaša glava biti dalje od antene. Ukoliko to niste u mogućnosti da ostvarite, makar udaljite telefon od glave u trenutku uspostavljanja veze – tada je zračenje najjače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar