Estetika ili mučenje: visoke potpetice

Imperativ lepote i mode često ima prednost nad običnom funkcionalnošću, što je osvedočeno brojnim zanimljivim primerima iz istorije mode. Žene su svojevremeno nosile korsete i steznike koji su uspešno kreirali iluziju „zoljinog struka“, ali i krajnje negativno delovali na telo, pritiskajući i deformišući kožu i unutrašnje organe. Raznovrsna probadanja (body piercing), teške naušnice, ogromne perike i tetovaže predstavljaju primere pokušaja da se učini intervencija nad sopstvenim telom u cilju približavanja aktuelnom idealu (ili idealima) lepote.

Ponekad se ove tehnike i metode sasvim neprimetno uvuku u životnu praksu. Primer za to je, pre svega, depilacija – bolna metoda, kojoj se podvrgavaju žene širom sveta, a koja (osim eliminacije neželjenih dlačica) prouzrokuje crvenilo i nadražaj kože, pojavu uraslih dlaka i potkožnih bubuljica, i nerviranje kada se bauk u vidu dlačice iznova pojavi na površini kože. Ovakvi rituali nisu ništa manje „varvarski“ od npr. bušenja nosa ili ušiju koskama kod nekih plemena, jer je princip isti – veštačka promena pojavnosti.

Stvar koja se danas na Zapadu prihvata kao a priori normalna, prirodna i poželjna, jeste nošenje visokih potpetica. Žene se na najrazličitijim platformama, uskim i tankim štiklama, formalno ili moderno odevene, kreću po modnim pistama, ulicama gradova, stranicama modnih časopisa.

Iako su kod modno poželjnih i ekstremno visokih potpetica elegancija i ekstravagancija izbalansirane, većini žena je jasno da u elegantnim cipelama ne mogu mnogo da hodaju, tako da se ponašanje tokom cele večeri svodi na „glumljenje lutke u izlogu“. Bez obzira na moguće razlike u mišljenjima, tj. da li je besmisleno (funkcionalno) ili, naprotiv, smisleno (estetski) nositi visoke štikle, jedno je sigurno: najnovija upozorenja lekara glase da učestalo nošenje obuće sa visokim potpeticama umnogome povećava rizik nastanka artritisa. Naime, izmenjen položaj noge i stopala povećava silu istezanja za 23%, gde posebno strada zglob kolena.

Ovo istraživanje sprovedeno je na uzorku od 20 žena, prosečne dobi od 36 godina, koje su na potpeticama hodale preko platforme sa senzorima. Lekari ne smatraju da visoke potpetice treba ukinuti, već da, kao i u svemu, treba pronaći pravu meru: u ovom slučaju, funkcije i estetike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar