Fatalna diva planirala da sama ubije Hitlera, ali i da zavede kralja

Nemica Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima reditelja koji je ‘otkrio’, Jozefa von Sternberga.

Rođena 1901. kao Marija Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dve kćerke majke iz imućne porodice i oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loša, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Od malena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htela je da postane violinistkinja, ali je povredila zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitovala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Sibera, s kojim se venčala 1924. Sa njim je dobila jedino dete, kćer Mariju Siber, kasnije poznatu pod imenom Marija Riva.

Tokom Drugog svetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo, pa je potpisala ugovor sa Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvezdu studija MGM. Prvi film koji je snimila na engleskom jeziku bio je ‘Morocco’, reditelja Jozefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri. Imidž fatalne žene Marlen je pridobila i filmom ‘Plavi anđeo’, koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvezda.

Glumačka karijera počela je da tone nakon što je studio otpustio ‘njenog’ reditelja von Sternerga, sa kojim je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana ‘otrovom za blagajne’ jer su počeli da se ređaju finansijski neuspešni filmovi. Kasnije je ipak oduševila u filmovima Alfreda Hičkoka i Orsona Velsa.

Ditrih je negovala i karijeru pevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su ‘trećom dimenzijom’, a njen bliski prijatelj Ernest Hemingvej smatrao je da nemica svojim glasom slama srca. Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabaret izvođačica i nastupala u pozorištima širom sveta, a od svojih je nastupa zarađivala, za to doba, basnoslovne novce.

Špijunka ili izdajica domovine?

Marlen nije krila svoja politička uverenja i bila je velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dve turneje za United Service Organizations, pevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila nemačka špijunka. S druge strane, mnogi veruju da je bila izdajica svoje domovine i da je očajnički želela da pomogne da se porazi Treći Rajh. Ditrih je navodno špijunirala preko Ureda za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekt Musac. Reč je bilo o emitovanju muzičke propagande radi demoralizovanja neprijateljskih vojnika.

Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njezina porodica je i dalje živela u Nemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla sa obe strane.

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posete Londonu 1936. saznala je da kralj Edvard VIII namerava da abdicira zbog dva puta razvedene Amerikanke Valis Simpson, sa kojom je hteo da se venča protiv volje dvora. Marlen je bila ogorčena što kralj želi da izgubi krunu zbog, kako je rekla’, te ‘obične žene sa malim grudima’.  Kraljevstvo je htela da spasi tako da zavede kralja. Pripremala se, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odevnom kombinacijom kako bi kralju ‘zavrtela glavu’. Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo podneti žrtve – kazala je Ditrih svom tadašnjem ljubavniku Daglasu Ferbanksu. Plan joj nije uspeo jer, dok se ona ‘spremala’, Edvard VIII više nije bio kralj.

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno nameravala da ubije Adolfa Hitlera.

– Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi poverovao – poverila se Marlen Ferbanksu. U Hitlerove odaje namjeravala je da uđe potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana šnala. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Ferbanks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto da učini, jer je bila ‘dovoljno luda i hrabra’ za tako nešto.

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Džozef Kenedi i njegov sin Džon F. Kenedi, Geri Kuper, Džejms Stjuart, Keri Grant, Džon Vejn, Kirk Daglas i Frenk Sinatra. Spavala je sa svima koje je smatrala privlačnim. Nije joj bila bitna telesna strana seksa. Intimnost je njoj značila moć – ispričao je njen unuk Dejvid Riva, koji svoju baku naziva ‘hladnom alkoholičarkom i bulimičarkom’. Optužio je da nikada svoju kćerku nije volela i tvrdi da je Mariju silovala dadilja, na šta je Marlen rekla: ‘Suoči se s tim’.

Marlen je poslednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da je fotografi ne ‘ulove’ u starosti. Stidela se svojih bora, a u poslednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, učestvovala je i u dokumentarcu o svom životu ali nije htela da stane pred kameru.

Umrla je 1992. godine u 90. godini života, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marlen ditrih
Komentari (0)
Dodaj komentar