Glavobolja kao upozorenje

Nekada davno (dobro, ne baš tako davno), pisali smo o nekim neobičnim uzrocima glavobolje, uzrocima koje uglavnom teško da biste povezali sa tim što vas boli glava, uzrocima koji, sami po sebi, i nisu nešto izuzetno opasno. Postoje i malo ozbiljniji uzroci glavobolje; neki organski poremećaji mogu izazvati glavobolju – ona se u tom slučaju naziva sekundarnom. Evo kako da, po tipu glavobolje koji imate, prepoznate o kom se problemu zapravo radi.

Puno vremena provodite pred kompjuterom: da, znamo, tu ne možete mnogo jer vam je to posao. Glavobolja koja se pri tom javlja uglavnom bude u predelu čela, zbog zamora očiju. Uzrok ne mora da bude samo gledanje u ekran – možda se radi i o lošem osvetljenju ili neodgovarajućim naočarima. U svakom slučaju, ova vrsta glavobolje signalizira vam da bi trebalo da napravite pauzu u radu i da se odmaknete od kompjutera, makar nakratko.

Okoštavanje vratnog dela kičme: bol polazi od vrata i penje se na potiljak, a pojačava se pri okretanju glave. To znači da su vratni pršljenovi počeli da okoštavaju. Možete pokušati sa laganim, sporim vežbama za vrat.

Uh, baš ste se dobro najeli – i zabolela vas je glava. Obilan obrok je ponekad praćen glavoboljom, uz osećaj težine u stomaku. Radi se o tome da ste pojeli veliku količinu hrane, koju vaš želudac ne može da svari na uobičajeni način. Ista ovakva glavobolja može da se javi i ako jedete na brzinu i ne sažvaćete hranu kako treba. Šta uraditi? To je bar jasno – ne jedite previše, jedite normalnom brzinom i propisno sažvaćite hranu.

Na planini ste i očekujete da će to prijati vašem zdravlju – kad ono, glavobolja! Glavobolja posle duge šetnje na planini (hej, to bi trebalo da je zdravo!), ili posle većeg fizičkog napora (trčanje, fizički rad). To nije neobično; glava vas je zabolela zbog širenja arterija izazvanog velikim naporom mišića u uslovima razređenog vazduha. Zato je bolje da sa većim naporom sačekate nekoliko dana, jer je toliko potrebno vašem organizmu da se prilagodi planinskom vazduhu. Posle toga trebalo bi da ovakvih problema ne bude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar