Glupost na poslovnoj proslavi

Može se desiti da firma u kojoj radite napravi poslovnu proslavu. U stvari, većina firmi ih bar nekad pravi. Naravno, i tada želite da se pokažete u najboljem svetlu – treba da budete šarmantni i prijatni (ovo važi i za muškarce i za žene), da pokažete da umete da se zabavite, ali da istovremeno ostanete i profesionalni.

U principu, to nije preterano teško izvesti – ljubazno ponašanje prema svima, malo opušteniji stav nego u toku radnog vremena (ali ne mnogo, i definitivno bez previše pića), uz svest da se ipak radi o poslovnom događaju, trebalo bi da „obave posao“. Međutim, ponekad se može desiti i da „zabrljate“ – da na proslavi koju je organizovala vaša firma napravite neku glupost.

Recimo, može se desiti da se nedolično ponašate (bili ste nervozni zbog proslave, ili pak previše opušteni i popili ste koju više, ili nije piće u pitanju, nego vas je neko iznervirao pa ste previše burno reagovali, ili je nešto treće u pitanju…). Onda se, naravno, osećate jako loše, plus ste i svesne da ste ugrozile svoju karijeru, što vam nimalo ne popravlja raspoloženje. Šta učiniti u takvoj situaciji?

Imamo dobru vest za vas: ma koliko vas bila sramota zbog onoga što ste učinili, takve situacije ne moraju nužno da znače kraj vaše karijere – ne ako reagujete odmah. Potrebno je da preuzmete odgovornost za nedolično ponašanje, da prihvatite krivicu i da se izvinite onima koje ste uvredili, najbližim kolegama i obavezno šefu. Recite da vam je žao što ste se tako poneli i da obećavate da se takvo ponašanje nikada više neće ponoviti – i potrudite se da održite obećanje.

Ovakvim postupkom pokazujete da imate dovoljno snage da prihvatite poraz (jer to jeste bila jedna vrsta poraza) i da s tim izađete na kraj, kao i da nastavite dalje – a to je veoma poželjna osobina na poslu, kao i osobina koju imaju oni koji u poslu opstaju. Posle takvog izvinjenja, izuzev ako ste potpuno upropastili firmu svojim ponašanjem (što zaista nije verovatno), biće vam oprošteno i moći ćete da bez problema nastavite s građenjem karijere. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar