Gnjavi vas medicinskim problemom

Nije mali broj ljudi koji se stalno na nešto žale, a nije ni retkost da neko od naših prijatelja bude takav. Jedna od "najpopularnijih" tema za žalbe su različiti medicinski problemi, i kad vam neko stalno kuka o tome, to može prilično da iznervira.
Naravno, prijatelji jednim delom i jesu tu zato da vas saslušaju kad vam je to potrebno, pa ćete tako i vi da saslušate prijateljicu koja vam se požali na neki zdravstveni problem. Samo, prilična je razlika između toga da vam se ponekad požali, bude joj lakše kad je saslušate, i onda ode kod lekara, i toga da vam se konstantno žali a nikako da već jednom ode kod doktora. Vi niste doktor, ne možete joj pomoći, već vam je dosadilo da je slušate kako stalno kuka o jednom te istom, a ništa ne preduzima u vezi s tim, a opet, žao vam je da ne saslušate prijateljicu kad joj je to očigledno potrebno. Šta da radite?
Ako se radi o prijateljici, svakako da bi je trebalo saslušati. Ali, ne u beskraj, i ne milion puta na istu temu. Pustite je da izloži svoje, izrazite saosećanje i preporučite joj da se obavezno obrati doktoru. Ukoliko počne da zapitkuje za vaše mišljenje (kao što to obično ide), možete joj nešto uopšteno reći – a onda je podsetite da vi niste doktor i da niste kompetentne da dajete stručno mišljenje. "Moja tetka je za nešto slično koristila taj-i-taj antibiotik" je vrlo čest odgovor na medicinske probleme prijatelja, samo što taj odgovor može da donese više štete nego koristi, jer najčešće dovodi do nepropisne (a neretko i nepotrebne) upotrebe antibiotika, čime se prijateljici zapravo narušava zdravlje.
Ukoliko prijateljica nastavi da se žali na isti problem, a nikako da ode kod doktora, nije loša ideja da odbijete dalje da slušate o tome. Pored toga što vas gnjavi time, vi joj, nakon što ste je jednom saslušale, više ne možete biti od pomoći, a vaše slušanje čak može imati i negativan uticaj na prijateljicu. Kako? Tako što je ženama često lakše onda kada ih neko sasluša – i pošto ste prijateljici olakšale muku, ona bi mogla, jer se osetila malčice bolje, da i dalje ne ode kod lekara. A njen zdravstveni problem mogao bi da bude nešto što je potrebno što pre rešiti, i ona tako gubi dragoceno vreme. Nije da je vi sprečavate da ode doktoru, ali joj olakšavate da ne ode. Ionako je gnjavaža čekati kod lekara, ima i nesavesnih lekara koji slabo rade svoj posao i ne potrude se oko pacijenta (daleko od toga da su svi takvi, ali zadesi se i neko takav, kao i u svakoj profesiji), malo se smirila sad kad ste je saslušali – i odlazak doktoru se odlaže do beskraja. Nekad i do trenutka kad bude prekasno.
Zato, ne ustežite se da posle izvesnog vremena (prepuštamo vašoj proceni o kom se vremenu radi) odbijete da slušate dalje žalbe o jednom te istom medicinskom problemu. Ne samo da niste dužni da stalno slušate kuknjavu o jednom te istom, već biste neslušanjem mogli u izvesnoj meri podstaći prijateljicu da se na to žali osobi kompetentnoj da joj pomogne da problem reši – lekaru. Time što odbijate da je u beskraj slušate činite uslugu i njoj i sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gnjavazamedicinski problemiprijateljizene
Komentari (0)
Dodaj komentar