Gosti tretiraju vaš dom kao hotel

Gosti su super – dragi ljudi s kojima provodite prijatno vreme. Lepo je i kad znaju kad da odu, kao i kako da se ponašaju, što, nažalost, nije uvek slučaj. Ima i onih koji su skloni tome da vaš dom tretiraju kao hotel, a vas kao uslužno osoblje.
Ovo se naročito primeti kada gosti (bilo da su vam prijatelji ili rodbina) ostanu kod vas duže, što znači ne samo na nekoliko sati ili na dva-tri dana. Recimo, imaju odmor, pa su doputovali kod vas, i ostanu dve-tri nedelje. Za dva-tri dana još biste i podneli kako se ponašaju, ali za dve-tri nedelje…
O kakvom ponašanju govorimo? Oni su na odmoru i opušteni su. Ne pada im na pamet da vam pomognu u kućnim poslovima ni oko pripreme hrane (pošto su, je li, na odmoru); kad perete veš, „uvaliće“ vam i svoj; nema šanse da vam pomognu oko dece; očekuju od vas da ih vodite (po mogućnosti, i vozite) po gradu i pokazujete im šta ima zanimljivo da se vidi, i ne padne im na pamet da vam ponude novac bar za deo hrane koju su pojeli, benzin koji ste potrošili vozeći ih i slično. I još, vole da se ujutru „zaglave“ u kupatilu, tako su navikli, a to što vi treba da se spremate za posao i da dete spremate za vrtić ili školu, nikom ništa. Jedino čime vam se „oduže“ jeste to što vas jednom izvedu na večeru u neki restoran.
Šta s takvima? Da li je u redu da od njih tražite pomoć u kući i da pokriju bar deo troškova koje naprave? Ili postoji nešto drugo što biste mogli da uradite? Odgovor na oba pitanja je potvrdan.
Ako će gosti biti u vašoj kući duže od dva-tri dana, potpuno je normalno da tražite da pomognu oko kućnih poslova. Nećete od njih zahtevati pranje prozora ni trešenje tepiha, ali mogli bi da pomognu oko pranja sudova, spremanja hrane, izbacivanja đubreta… A mogli bi i da daju novac za deo hrane i za benzin koji bude potrošen na njih, i da budu ljubazni da vam u vreme kada se spremate za posao, a vaše dete za školu, prepuste prvenstvo u vašem sopstvenom kupatilu. Oni su na odmoru, vi niste, i morate se spremiti za posao – zna se šta ima prvenstvo u takvoj situaciji.
Bune se na vaš zahtev? Učtivo im skrenite pažnju na to da vaša kuća nije hotel, niti ste vi vozač. Tretman koji oni žele dobili bi u hotelu i kad bi plaćali taksi da ih vozi – što bi ih sve koštalo znatno više nego ostajanje kod vas. Nemojte se stideti ovakvih zahteva, jer je ponašanje gostiju kakvo smo opisali krajnje nepristojno, a vaš zahtev nešto potpuno normalno.
Odbijaju? Za ovaj put ćete nekako preživeti, a sledeće godine kada budu hteli da ponove posetu, sa žaljenjem ih obavestite da ste suviše zauzeti obavezama oko posla i dece i da zaista niste u stanju da ih ugostite, ali da ćete verovatno moći, nakon što se smeste u hotel, da izdvojite nešto vremena da se vidite s njima dok su u gradu.
Ne osećajte krivicu zbog ovakvog ponašanja. Niste nepristojni, samo štitite i sebe i svoju porodicu od tuđe nepristojnosti i od maltretiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gostihotelkućakultura
Komentari (0)
Dodaj komentar