Grožđe: korisno, ali ne preterujte

Da je grožđe korisna (i popularna, zbog vina) namirnica, odavno se zna. Možete pročitati puno tekstova o tome kako crno vino jako lepo utiče na srce i krvne sudove, pa se preporučuje jedna čaša dnevno uz obed (naravno, ako se nalivate vinom ili bilo kojim drugim alkoholnim pićem, to baš i neće povoljno uticati na vaše zdravlje). Nedavno je otkriveno da pozitivan uticaj grožđa nije samo iznutra već i spolja. O čemu se radi?

Zrno grožđa je bogato vitaminima A, C i B2, a sadrži i kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, magnezijum i polifenole, koji suzbijaju slobodne radikale – glavne krivce za starenje ćelija. Ukratko, ono je pravi eliksir mladosti za vašu kožu, i zato se sve više koristi u kozmetičkoj industriji – za sve moguće i nemoguće preparate. Sok od grožđa koristi se u terapiji protiv celulita, kao i terapiji protiv stresa i starenja. Ura, grožđe! U jednom delu Francuske (Bordo, poznat po dobrim vinima, to jest izuzetno kvalitetnom grožđu) rade se čak i hidromasaže u buradima s belim vinom (zvuči luckasto, zar ne?), stavljaju se topla pakovanja s vinskim kvascem, piling se radi kabernetom, a masaža vinom sovinjon. Takođe, razna sredstva u obliku kapsula koja vam obećavaju dug život i produženu mladost uglavnom se baziraju na grožđu.

Nakon što ste ovo pročitale, rešile ste da krenete da tamanite grožđe svakog dana. Oprez! Ne postoji namirnica koju je preporučljivo konsumirati u neograničenim količinama, pa je tako i sa grožđem. Grožđe sadrži glukozu – grožđani šećer – koji se izuzetno lako vari. Problem je u tome što će, ako preterate s grožđem, vaš organizam biti zatrpan glukozom i početi da je koristi kao jedini izvor energije. Time se potrošnja masti svodi na minimum; ne samo što se možete ugojiti (manji problem, jer gojenje neće biti jako izraženo) nego će vam „skočiti“ holesterol, čime ćete ugroziti srce i krvne sudove – dakle, upravo suprotan efekat od onog koji ima čaša vina dnevno.

Uživajte u grožđu, slobodno – stvarno ima fenomenalan ukus i veoma povoljan učinak na vaš organizam – samo ne preterujte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar