Gubitak kose

Verovatno i vi pamtite onu reklamu: „Ah! Gubim kosu!“ Opadanje kose je problem o kome se nerado priča; mada ima onih koji će odabrati da obriju glavu, ipak čak i oni vole da to bude stvar njihove odluke, a ne posledica gubljenja kose. Ovo oboljenje, koje može nastati iz različitih razloga, češće pogađa muškarce, ali može se desiti i ženama, a deprimiraće svakog (laički rečeno, naravno – daleko bilo da svako ko gubi kosu oboli od depresije!). Ima li ovoj boljci leka?

Raznih lekova ima, samo što neće delovati baš uvek. Za početak, treba utvrditi razlog opadanja kose – a još pre toga definisati šta „opadanje kose“ tačno znači. Naime, svako od nas izgubi između 50 i 100 vlasi dnevno, i to je potpuno normalno. Tek ako gubite više od 100 vlasi dnevno, može biti reči o opadanju kose. Plus, svako od nas ima neki svoj period kada mu kosa opada više nego inače. Ukoliko se radi o oboljenju, kosa konstantno opada u većim količinama.

Uzroci opadanja kose su različiti. Može se raditi o hormonalnom problemu – to se pre svega dešava muškarcima, jer testosteron uništava koren kose, ali može da pogodi i žene ako imaju oboljenje jajnika pa luče više testosterona ili manje estrogena, ili u menopauzi, kada se smanjuje proizvodnja estrogena. Kad se radi o hormonalnom disbalansu, kosa opada sa čela i slepoočnica, a na temenu postaje ređa.

Drugi najčešći uzrok je poremećeni imunološki sistem, kada odbrambene ćelije organizma napadaju folikule kose. Koren tada ostaje neoštećen, pa kosa može ponovo da izraste. Ovo oboljenje prepoznaje se po tome što usled njega kosa opada u pečatima, pa dolazi do ćelavosti na određenim mestima glave, mada se dešava da dođe i do potpune ćelavosti.

Šta učiniti? Za početak, ne nervirati se – jer nervoza podstiče opadanje kose. Posetite dermatologa, koji će uzeti nekoliko dlaka za uzorak i pregledati ih uz pomoć mikroskopa, kako bi otkrio uzrok bolesti. Ako se radi o hormonskom problemu, terapija su često losioni sa estrogenom ili kombinacija cistina, pantotenske kiseline i miliacina. Opadanje kose u pečatima leči se preparatima koji sadrže kortizone (problem je što oni smeju da se uzimaju vrlo kratko). Da bi se suzbili problemi nastali usled poremećenog imunološkog sistema, koriste se hemijske supstance koje uklanjaju ćelije odbrane sa folikula dlake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar