Hoće da koriste nešto vaše

Nije nikakva retkost da neko želi da koristi nešto što je vaše, bilo to materijalno (novac, garderoba, neki predmet…) ili ne (recimo, želi da mu/joj učinite uslugu). Dobro je upamtiti da se radi o vašem vremenu, vašim stvarima, vašim uslugama, i da niste dužni da ih pružate nekom ako ne želite.
Znamo, nije uvek lako odbiti, naročito ako su svi navikli da im uvek pozajmljujete novac i stvari (možda vam i ne vraćaju, ili morate "sto godina" da ih jurite kako bi vam vratili vaše), kao i da im činite raznorazne usluge. Ali, baš u tim slučajevima u kojima su svi navikli da vas koriste najpre bi se trebalo potruditi da odbijete ono što ne želite.
Da ne bude zabune, ne kažemo da treba biti sebičan i samo na sebe gledati. Treba pomagati i drugima – da i ne spominjemo da se svako lepo oseti kad pomogne nekom. Ali, ima ljudi koji nemaju mere, a i pristojnost im je strana; umeju da pozajme, ali ne i da vrate, i to ne samo kad se radi o novcu, koji može biti zaista problematično vratiti, već, recimo, ne vrate vam ni vašu košulju – teško da baš nemaju ništa svoje da obuku, i tako mesecima. A vama već bude neprijatno da ih "ganjate" zbog toga, i da čekate, i da se osećate kao da vi njih za nešto molite – a samo tražite da vam se vrati vaše. Isto tako, ima i onih koji olako raspolažu vašim vremenom, smatraju da je vama sitnica da im učinite ovo ili ono, i da je bezobrazluk s vaše strane ako nešto odbijete – a zapravo je bezobrazluk s njihove strane što omalovažavaju vaše vreme i trud, i to još nakon što su tražili od vas da im nešto učinite.
Vašim stvarima i vašim vremenom raspolažete vi, onako kako vi smatrate da je ispravno. Ako želite nešto nekome da pružite, samo napred! Divno je davati. Međutim, ako nešto ne želite da pružite, imate puno pravo na to, i niste dužne nikome da se izvinjavate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koristoljubivipoznanicizene
Komentari (0)
Dodaj komentar