Hoću dugu kosu!

Većina muškaraca smatra da su žene sa dugom kosom privlačnije (mada, većina muškaraca takođe smatra da je lepa žena lepa žena, bez obzira na dužinu kose). Veliki broj žena takođe smatra da je duga kosa simbol ženstvenosti i ne žele da je se odreknu (ili žele da je steknu). Problem je što je duga kosa lepa samo ako je sjajna i zdrava, inače izgleda zaista odbojno. Što je kosa duža, sve je teža – a teška kosa se lako ošteti i izgubi lepršavost. Zato, evo saveta kako da očuvate (ili steknete) ponos svoje glave – dugu, blistavu, veličanstvenu kosu.
Ukoliko živite u velikom i zagađenom gradu, neophodno je da kosu perete svakodnevno ili bar triput nedeljno (masna kosa zaista izgleda ružno). Ako živite u nekom manjem i čistijem mestu, dovoljno je da kosu perete jednom u pet dana. Prilikom putovanja pranje prilagodite sredini – ukoliko iz velegrada putujete u neko simpatično mestašce u prirodi, nema nikakvog razloga da i dalje perete kosu svakodnevno. Za pranje je najvažnije izabrati (najbolje po preporuci frizera) dobar šampon i regenerator. Kad perete kosu, poštujte smer rasta kose – to se najbolje radi ako zabacite glavu unazad, isto kao u frizerskom salonu, što znači da vam je najlakše da kosu perete pod tušem (a i leđa će vam biti zahvalna). Dugačka kosa se teže ispira od kratke, a dobro ispiranje je obavezno za lepu kosu. Ispiranje započnite od korena kose, razdvajajući pramenove, kako biste odstranili sve tragove šampona i regeneratora.
Nažalost, za negu duge kose nije dovoljno samo pranje. Ako kosu ne budete negovali dodatno, izgledaće slabo i isušeno, i teško ćete oblikovati frizuru. Zato, jedanput nedeljno koristite masku za kosu. Nanesite je po celoj dužini kose, izbegavajući koren. Kad je maska stavljena, izmasirajte koren blagim, kružnim pokretima. Masku na kosi ostavite onoliko dugo koliko je proizvođač preporučio (i ne pomišljajte na eksperimente tipa "baš mi se isušila kosa, držaću masku dvostruko duže nego što ovde piše", jer ćete time samo oštetiti kosu).
Dugu kosu neophodno je redovno skraćivati. Jedanput mesečno ošišajte vrhove (1-1,5 cm), to jest, neka vam frizer to uradi. Time ćete "olakšati" kosu, ukloniti rascvetale vrhove i dobiti veći volumen. Inače, isto pravilo šišanja važi i ako tek puštate kosu – jeste da ćete tako sporije dostići željenu dužinu, ali će vaša "griva" biti bogatija i zdravija. Još jedna osobina zdrave kose jeste sjaj; sjaj svoje kose možete povećati i novim zaštitnim sredstvima u spreju. Ta sredstva sadrže u sebi čestice koje prelamaju i odbijaju prirodno svetlo, pa vaša kosa izgleda sjajnije. Slobodno ih možete koristiti svakodnevno – najlakše je da ujutro poprskate kosu po celoj dužini. Samo, pazite da je prskate sa razdaljine od 15-20 cm, inače ćete je previše slepiti.
Podrazumeva se da je kosu neophodno redovno češljati i četkati (istina je onaj starinski savet da će vam kosa biti mekša i sjanija ako sto puta pređete četkom preko nje). Ako imate retku kosu, za češljanje je najbolji češalj sa proređenim rebrima. Ukoliko vam je kosa gusta, preporučljiva je što gušća četka. Razne šnalice, češljići i slično mogu vam pomoći u postizanju što lepše i efektnije frizure.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar