Individualac ili pripadnik gomile?

Uključite televizor da se malo opustite i, pre ili kasnije (verovatno pre), neko će vam poručiti da pronađete sebe, budete svoji, sledite svoje instinkte… Ukratko, da se ne povodite za gomilom, već da budete samostalni, nezavisni, sposobni da opstanete bez igde ikoga. Biti samostalac danas je jako moderno; budite jake i nezavisne i sigurno ćete biti u trendu.

To se naročito poručuje ženama, dok se za muškarce uglavnom komentariše da su ionako nezreli i večiti mamini sinovi, pa da se nešto mnogo i ne može očekivati od njih – zato sve morate same (bilo bi zanimljivo pitati one koje tako pametno komentarišu mušku nezrelost – a kako očekuju bilo šta od njih ako im baš stalno govore da su nezreli, velika deca i da često nisu dovoljno odgovorni ni u prodavnicu da ih puste bez nadzora?). Međutim, udaljavamo se od teme.

Biti svoj i biti sposoban opstati jeste super, ali da li vam takav stav zaista prija, ili se povodite za trenutnom modom? Setite se: moda dolazi i prolazi, i to znatno brže nego što posle možete steći prijatelje ili popraviti štetu koju ste načinili u odnosima sa postojećim prijateljima, sve pokušavajući da budete pomodno jake i nezavisne. Istina je, ima ljudi koji su prirodno intravertni i koji zaista ne vole mnogo da se druže i koji vole da većinu stvari obave sami (iz različitih razloga – bilo iz nepoverenja u druge, ili zbog želje da ne opterećuju druge svojim problemima, ili iz navike…) – ali čak ni oni nisu pustinjaci, ne žive usred šume niti na vrhu planine meditirajući o Bogu, smislu života i dobru i zlu u ovozemaljskoj egzistenciji. Čak i oni imaju ponekog prijatelja, najčešće veoma bliskog, kome će se ipak poveriti kad imaju problem sa kojim ne umeju da izađu na kraj i za koga će uvek biti tu. Ako ste takvi po prirodi, to je sasvim u redu – ne možemo baš svi biti ekstravertni i društveni, uvek željni gomile oko sebe.

Ipak, da li ste takvi, ili vam se, bar kad je o tome reč, više dopadala stara moda, kada je bilo „in“ uvek biti sa svojom „ekipom“, a nikad sam? Ako vam više prija da ste okruženi ljudima (ne mislimo da budete bezlična jedinka u masi, osoba koja se uvek povodi za drugima jer nema sopstvenu ličnost i stavove, ili se boji da ih iskaže da ne bi bila odbačena – mislimo, jednostavno, na to da vam zaista prija da ste okruženi ljudima koje volite i da se lepo osećate u društvu), slobodno ignorišite trenutnu modu – skoro. Budite svoji, naravno, budite osoba sa stavom – a ako vam prija da ste stalno okruženi ljudima, ko sme to da vam zabrani?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar