Iskušenja prijateljstva na poslu

Prijatelji koje steknete na poslu mogu postati značajan deo vašeg života. Oni svakodnevno provode vreme na istom mestu kao i vi i mogu razumeti vaše poslovne probleme bolje nego članovi vaše porodice. Neizbežno je da između vas i ljudi koje viđate svakodnevno i s kojima delite slične zadatke i probleme dođe do izvesne bliskosti. Ova vrsta prijateljstva može znatno umanjiti nivo vašeg stresa na poslu. Ali, prijateljstvo u kancelariji nailazi i na izvesna iskušenja. Evo kako da izađete na kraj s mogućim preprekama.
Ako kojim slučajem ova vrsta prijateljske veze pukne, to retko rezultira otvorenom konfrontacijom. Bivši prijatelji obično samo nastave da komuniciraju formalno, o temama koje se tiču posla. Oboje su svesni da će dotičnog nekadašnjeg prijatelja nastaviti da viđaju svakodnevno. Zato se odabere lagano udaljavanje, umesto otvorenog sukoba ili izliva emocija.
Ipak, imati prijatelja na poslu višestruko je korisno za vaš lični emotivni svet. U tom slučaju ne idete u kancelariju samo da biste zaradili novac već i da biste se ispričali s prijateljem. To vas motiviše i da bolje radite. Bolja komunikacija na poslu vodi ka boljim rezultatima.
Takođe, treba shvatiti posebnu dinamiku ove vrste prijateljstva. Kako se postaviti u „škakljivim“ situacijama poput sledećih i kako izbaciti stres iz prijateljstva:
Kad prijatelj dobije unapređenje…
Nije lako ostati dobar prijatelj s osobom na čijem ste platnom spisku i od koje zavisite. Razgovor je uvek najbolje rešenje: čestitajte prijatelju na novoj poziciji i razgovarajte otvoreno o situaciji – recite mu da će ta promena možda izazvati neke promene i u vašem odnosu i objasnite da kao prijatelj uopšte ne očekujete specijalan tretman u odnosu na druge radnike.
Kada je prijatelj preterano zahtevan…
Želite da budete puni razumevanja kada je prijatelj ophrvan privatnim problemima. Ipak, nije zdravo preterivati ni u empatiji. Ne želite da budete nečija vreća za odlaganje negativnih osećanja. Reč „ne“ je zdrava. Nije pogrešno reći: „Razumem kako se osećaš, ali ja zaista moram da završim ovaj izveštaj do kraja radnog vremena“.
Kada su mišljenja sukobljena…
Uzećemo primer kada su prijatelji ujedno i suvlasnici firme. Pre ili kasnije doći će do sukoba mišljenja i do konflikta. Tada je važno odvojiti dve uloge – prijatelja (sa svim emotivnim kvalitetima) i poslovnog saradnika, koji treba da bude objektivan i da donosi racionalne odluke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

konfrontacijeprijateljstvazaposlenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Andrea Matejić

    Pravilo je nepisano da ćete sa osobom sa kojom možete da uspešno sarađujete moći i da se družite. Što ne znači da ćete, ako se sa nekim lepo družite, uspešno moći i da radite. Ali ne zavaravajte se i ne tražite prijatelje na poslu. Bar ne u današnje vreme. Kolege su dobre prema vama – dok ste im potrebni i dok mogu da koriste rezultate vašeg rada za svoje potrebe i ličnu promociju. Ne bih da zvučim negativno, puno vremena i energije sam utrošila baveći se drugim ljudima i njihovim poslovima. Moj savet je: na posao idite vedri i raspoloženi, radite samo i isključivo svoj posao, ne rasipajte svoje znanje i iskustvo, ne bagatelišite sebe, jer će vas i drugi “bagatelisati“- i to najviše oni kojima ste najviše pomagali, zato što ste ih navikli na takvu vrstu odnosa i zato što im nikada niste rekli “ne“. Ponavljam, posao doživljavajte kao sredstvo za zaradu i obezbeđenje egzistencije, bez emocija i bez traženja prijatelja.