Isprljajte venčanicu

Venčanja su najčešće lepi porodični događaji, i u velikoj većini nemalu ulogu igra haljina u kojoj se mlada udaje – venčanica. Mnoge žene smatraju da je šteta da se ta lepa haljina upotrebi samo jednom; u svetu postoji novi trend koji omogućava još jednu upotrebu venčanice, uz obavezno fotografisanje.
Taj novi trend nazivaju "Trash the Dress", u slobodnom prevodu "isprljajte venčanicu". Da ne bude zabune, ne radi se o kaljanju venčanja niti o bilo kakvoj negativnoj simbolici, već o mogućnosti da mlada još jednom obuče venčanicu, da se ludo zabavi u nečemu što je, za razliku od venčanja, krajnje neformalno, i da, veoma bitna stavka, na to zabavljanje ima uspomenu u vidu lepih umetničkih fotografija.
O čemu se radi? O sledećem: venčanje je završeno, slavlje je gotovo, sve je raspremljeno. Onog dana kad se za to dogovori s fotografom (možda onaj isti koji je radio fotografije na venčanju, možda neki drugi), mlada (uz supruga ili bez njega), zajedno s fotografom, bira lokaciju ili lokacije, presvuče se u venčanicu, i na tim lokacijama je isprlja, a fotograf pravi umetničke snimke. Koliko i kako će isprljati haljinu zavisi samo od želje i mašte mlade – neke će samo proći kroz šumu (i nije baš najčistije mesto na svetu), plivati u bazenu u venčanici, proći kroz baru, druge će se prošetati gradilištem, menjati ulje u automobilu, promeniti prljavu gumu na kolima, ili šetati kroz blato, ili… A fotograf će napraviti umetničke snimke koji će posle toga ostati kao zanimljiva uspomena, i kao nešto nalik na fotografije iz modnih magazina.
U čemu je poenta? Nakon formalnosti venčanja, zabaviti se nečim neobaveznim i krajnje neformalnim, možda i da mlada podseti sebe da je još uvek mlada, da to što se udala nikako ne znači da su joj zabavljanje i ludiranje uskraćeni. I da se usput naprave fotografije nalik na nešto iz modnih magazina – koliko puta imate priliku da se fotografišete u venčanici? A koliko tek puta možete da se fotografišete u venčanici na krajnje netradicionalan način, opisan u ovom članku?
Još jednom, cilj svega ovoga nije kaljanje braka. Cilj nije ni upropastiti venčanicu – neke žene se opredele za način prljanja (bude tu i cepanja nekad) koji venčanu haljinu zaista uništi, ali većina ne ide toliko daleko, sve zavisi od želje same mlade. Cilj je malo ludiranja, još jedna (krajnje netradicionalna) upotreba venčanice i pregršt uspomena u vidu umetničkih fotografija.
Ko je raspoložen, neka proba!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novi obicajivencanicavenčanjezene
Komentari (0)
Dodaj komentar