Istaknite same sebe (1)

Verovatno su vas oduvek učili kako nije lepo hvaliti sam sebe. „Ko se hvali, sam se kvari“, i tome slično. U tome ima izvesne istine – sasvim je sigurno da niko ne voli hvalisavce, naročito ne ako još i svima dosađuju u „sliku svoju ljubim“ stilu, ali sa druge strane, nije dobra ideja ni biti toliko skroman i ćutljiv da vas ama baš niko živ ne primeti. Tada postajete neprimetna supruga, neprimetna sitna službenica u nekom ne baš dobrostojećem preduzeću, sa neprimetnom platom.

Dakle, treba naći pravu meru i istaći svoje kvalitete – biti sopstveni PR (Public Relations) agent, po potrebi. Treba naučiti da sebe i sopstvene sposobnosti predstavite na pravi način, da nametnete sebe kao izuzetnu osobu bez koje se ne može. Ne sviđa vam se ideja da se namećete? Sviđalo vam se to ili ne, u mnogim poslovima danas je to neophodno – ako ne nametnete ideju o sebi kao o osobi koja je neophodna za posao, posao će biti obavljen bez vas, pošto nijedan poslodavac neće da plaća nekog koga ne mora da plati.

Pored toga, dobra samopromocija može vam pomoći i van poslovnih sfera. Moguće je da ste već i same primetile kako se ljudi prosto lepe za osobe iz kojih zrače samouverenost i kompetentnost (bilo da se radi o poslovnoj kompetentnosti ili nekoj drugoj), dok one osobe koje ničim ne privlače pažnju na sebe ostaju zanemarene, što kod njih stvara osećaj odbačenosti, razočarenja i frustracije.

Naravno, postoji velika razlika između efektne samopromocije (koja se sastoji u selektivno i vešto doziranom isticanju sopstvenih vrednosti u pravo vreme) i ispraznog hvalisanja (kome je cilj samo hvalisanje, to jest pokušaj da pred publikom napravite zvezdu od sebe). Pametnom samopromocijom možete istaći svoje sposobnosti i dostignuća, onda kada se za to ukaže prilika, i treba je koristiti radi napredovanja u karijeri.

Da biste to uspešno ostvarile, potrebno je da sastavite listu svojih talenata i uspeha. Nemojte se ograničiti samo na poslovne uspehe – ta lista je neka vrsta rezimea svega što se izdvaja kod vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar