Istine i zablude o kalorijama

Kalorije, kalorije, te zle kalorije koje nas goje! O njima stalno čitamo; pa, ipak, koliko zaista znamo? Proverite!
Kalorije su isto što i "debljajuće materije" iz hrane: pogrešno. One su mera za energiju; ako ih trošite (a fizičke aktivnosti su brojne, počev od disanja, pa nadalje) više nego što ih unosite, smršaćete, a ako ih trošite manje nego što ih unosite, ugojićete se.
Dnevne kalorijske potrebe odrasle žene su oko 1.800 kalorija: tačno. To je prosek dnevno potrebnih kalorija za ženu koja se umereno kreće i nema višak kilograma.
Potpuno je nebitno kako se unos kalorija rasporedi u toku dana, to jest kad jedemo: pogrešno. Organizam nam brže radi u toku prepodneva, što znači da tad i više troši – a to, opet, znači da bi veći deo hrane trebalo uneti u toku prve polovine dana.
Ugljeni hidrati nam daju iste kalorije kao i belančevine: tačno, s tim što ugljeni hidrati i belančevine imaju različite funkcije – ugljeni hidrati služe kao izvor energije, a belančevine stvaraju tkiva.
Kao užina može da posluži i gazirani napitak, jer ne donosi mnogo kalorija: pogrešno. Gazirani napici imaju priličnu količinu kalorija, i to praznih (to jest, ne pružaju nam ništa osim energije).
Veće jelo daje veći osećaj sitosti: tačno. Na primer, nekoliko krompira će vas bolje zasititi od nekoliko čokoladnih bombona, iako imaju istu kalorijsku vrednost.
Razni "lajt" proizvodi su niskokalorični, pa ne goje: pogrešno. "Lajt" proizvodi imaju manje masnoća, ali ne i manje ugljenih hidrata.
Bolje puter nego ulje – ima manje kalorija: pogrešno. Tačno je da puter ima manje kalorija nego ulje, ali takođe sadrži i holesterol (potencijalno štetan), dok ulje (naročito maslinovo) ima u sebi mnoge korisne materije.
Ne goji višak kalorija, nego višak masnoća: pogrešno. Masnoće imaju u sebi dosta kalorija, to je tačno. Međutim, ugojiće vas ako unosite više kalorija nego što trošite – u principu, možete se ugojiti i samo tamaneći grožđe.
Već ste znali sve to? Bravo za vas, zaista ste dobro obaveštene. Ako niste znale baš sve, bravo za nas – saznale ste nešto korisno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar