Iz haosa u red

Stalna i do krajnosti sprovedena urednost nije česta (premda je pohvalna) vrlina: većina smrtnika ponekad utone u prijatne vode nereda. Postoje, nesumnjivo, momenti kada je to sasvim opravdano – npr, nakon uspešno obavljenog poslovnog zadatka ili posle večere za više od deset osoba koju ste sami „režirali“ i sproveli u delo. Sa druge strane, time se ne opravdava neurednost i lenjost koja je prešla u naviku.

Kojoj god da strani pripadate, u situaciji kada vam se iznenada javi neko važan (dečko, kolega/koleginica, roditelji sa kojima ne živite već duže vremena), a vaš stambeni prostor izgleda kao da je pala atomska bomba, nije lako pronaći rešenje. Većina obično uleti u paniku i počne da frenetično sređuje stan, često pri tom praveći više nereda no reda.

Da biste se dobro organizovali, postoji nekoliko stvari sa kojima treba otpočeti. Prvo, bez obzira na vreme kojim raspolažete (15 minuta, pola sata), morate delati smireno i po planu. Ispuštanje čaša i prosipanje njihovog sadržaja, pravljenje fleka u brzini ili podizanje prašine (posebno ako vam u goste dolazi neko sa alergijom) – samo će pogoršati postojeće stanje.

Krenite od sebe. Ako ste još uvek u laganom jutarnjem izdanju alla pižama i patofne, potrudite se da u dva poteza „uletite“ u čistu odeću i da pre toga izvršite (minimalne) operacije lične higijene – umivanje i pranje zuba. Nakon toga, sledi dvominutna procena u koju ćete prostoriju uvesti gosta i, shodno tome, plan njenog raščišćavanja.

Ako je to dnevna soba, prva stvar koju treba da uradite jeste to da pokupite eventualno đubre (ostatke pivskih konzervi, papiriće, upotrebljene maramice koje su se „zavukle“ ispod troseda). Pokupite zatim sve upotrebljeno posuđe i potopite ga u penu u sudoperi (radi boljeg pranja, ali i efekta „lažne čistoće“). Ako radne površine (sto, natkasna) nisu čiste, pređite ih jednom vlažnom krpom, a onda ih prekrijte nekim čistim prekrivačem.

Uzmimo u obzir da dotična osoba već zvoni na vrata. To je vreme za potez broj dva: uvedite je u prethodno očišćen prostor i zabavite je nekom aktivnošću (za vreme koje ćete moći da koliko-toliko dovedete u red i ostatak stana). Ako je to dečko, opskrbite ga dovoljnom količinom fotografija iz detinjstva i pustite glasnu muziku (da se ne bi čuli zvuci histeričnog spremanja u pozadini).

Sledeća „udarna zona“ je kupatilo. Potrudite se da uklonite ostatke paste iz umivaonika, promenite peškire i pokupite veš koji ste juče tako lagodno ostavili nasred kupatila.

Ako je (po vašoj slobodnoj proceni) prostor doveden u pristojno stanje, možete sesti i – odahnuti. Naravno, uz ljupki komentar tipa „izvinjavam se zbog nereda, ali sam zaista imala naporan dan/nedelju/mesec na poslu“. Poželjna je i ideja (barem negde u kutku mozga) o tome kako ćete postati najurednija osoba na svetu, bar na neko vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar