Izgledate mlađe

Obično se smatra komplimentom kad vam neko kaže da izgledate mlađe, međutim, veoma mladolik izgled ume da bude priličan problem, delom jer vas ne shvataju ozbiljno pošto vas vide kao dete, a delom i zato što nekad steknete utisak da zabadaju nos u vaše privatne stvari, pa i da morate da se pravdate.
Nezgodno je što takve stvari umeju da se dešavaju prilično često. I to kod najobičnjih sitnica, kao kad podižete dokumenta, podižete novac ili plaćate u pošti. Pogledaju vas, nekad traže odobrenje vaših roditelja, pogledaju dokument koji im pružite, komentarišu kako baš izgledate mlado… Nekad stvari odu i dalje, recimo, s vama je i vaša ćerka, osobe koje su vam u suštini neznanci i samo službenici s kojima pokušavate da obavite neki posao kažu da izgledate premlado za nekog ko ima dete tih godina, a ukoliko ste veoma rano rodile, moguće je da osetite potrebu da se pravdate – a nemate ni najmanju želju da se pravdate niti da svoj život objašnjavate onima koje se to nimalo ne tiče. Neke mladolike dame u takvim situacijama krenu nadugačko sve da objašnjavaju i bezvezno se osećaju zbog toga, neke nešto progunđaju, ali neretko zaista nisu sigurne kako da postupe pa da bude najmanje neprijatnosti.
Nekada je najbolje da komentar o svom mladolikom izgledu tretirate kao kompliment, odnosno da se nasmešite, zahvalite, i onda ništa ne objašnjavate već nastavite s poslom, recimo, zamolite da podignete toliku i toliku sumu novca. Nekada je pogodnije komentar ne tretirati kao kompliment već kao konstataciju, recimo, na: "Izgledate premlado da obavljate takav posao", odgovoriti nešto kao: "Obavljam ga, i dobro mi ide. Mogu li sada da platim, molim vas?".
Ono što je zajedničko jeste da ništa ne objašnjavate (osim u situacijama kad se upoznajete i zbližavate s nekim) i naročito da se ne pravdate – vaš mladolik izgled i vaš život su vaša stvar, i nisu nešto zbog čega se treba pravdati, naročito ne onima koje se cela stvar uopšte i ne tiče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgledkomentarimladolikostprocene
Komentari (0)
Dodaj komentar