Jesti ili ne?

Ako vas je zbunilo pitanje iz naslova – pa zar je moguće da neko ne jede a da ne umre od gladi – radi se, zapravo, o skraćenom pitanju da li treba jesti pred drugima, odnosno, kakav utisak ostavljamo na druge kada nas vide da jedemo. Odakle uopšte takva ideja? Nije retkost da ljude upoznajemo na različitim okupljanjima na kojima se jede, da i ne spominjemo čuvene romantične večere kao klasičnu ideju prvog sastanka. Dakle: kako drugi vide one koji jedu?

U jednoj anketi parovima su ponuđeni opisi dveju varijanata doručka, laganog i obilnog. Takođe, ponuđene su im fotografije različitih konsumenata, muškaraca i žena, s različitim navikama u hrani i različitih telesnih težina. Rezultati ankete bili su sledeći.

Veći deo žena smatrao je da bi vitka žena koja malo jede bila bolji prijatelj od žene iste telesne težine koja puno jede. S druge strane, muškarcima su se najviše dopale žene prosečne telesne težine koje su sklone obilnim obrocima. Otkud ovakav rezultat?

Istraživači su došli do zaključka da se muškarcima dopadaju žene s velikim apetitom jer pretpostavljaju da su one sklone zadovoljstvima, sklone tome da bez ustezanja izražavaju i zadovoljavaju svoje potrebe. Plus, nimalo nebitno, za takvu ženu je manje verovatno da će nametati krivicu muškarcu zbog uživanja u hrani (sigurno imate bar jednu prijateljicu koja se nekom prilikom požalila kako je sate utrošila da spremi obrok za svog dragog, a on je to smazao u roku od pet minuta).

Zaključak? Ako želite da ostavite dobar utisak na neku ženu (recimo, potencijalnu ili aktuelnu šeficu), jedite sasvim malo, „kao ptičica“. Izgledaćete joj kao urednija, pouzdanija osoba. Međutim, ukoliko želite da se dopadnete muškarcu, opustite se i pustite apetitu na volju, i solidno se najedite. Pored toga što ćete se lepo najesti, ostavićete i utisak žene koja ume da uživa i kojoj ne pada na pamet da prigovara drugima zato što im je lepo. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar