Kad oko zasuzi

Istraživači i danas pokušavaju da u potpunosti odgonetnu jednu od poslednjih tajni života: funkciju ljudskih suza. Zna se da suze imaju složeniji hemijski sastav nego što se ranije pretpostavljalo. Izlučivanje suza ima važnu fuknciju u uklanjanju otpadnih materija iz tela. Suze izazvane emocijama hemijski se razlikuju od suza izazvanih nadražajem i sadrže materije koje telo u stanju preopterećenja stvara u većim količinama.

Osoba koja češće plače i prema plaču ima pozitivan stav verovatno manje naginje bolestima psihosomatskog porekla, kao što je čir na želucu ili nervoza debelog creva. Suze sadrže visoku koncentraciju mangana, za koji je poznato da ga ljudsko telo ne proizvodi. Ako taj hemijski element u suzama pokazuje veću koncentraciju nego u serumu krvi, to bi moglo poslužiti kao dokaz da suzne žlezde u suzama koncentrišu tu materiju, te da je putem njih mogu izlučivati.

Suze ponekad imaju sjajno dejstvo i na uklanjanje simptoma stresa. Dobar primer za to je izvesna mlada i novopečena mama koja je plakala više puta u toku dana iz različitih razloga. Oči bi joj se redovno vlažile od sreće dok je posmatrala svoju malu ćerku kako spava, zatim je jecala na rastanku s mužem kada je odlazila na dve nedelje roditeljima, da bi najzad vrištala od jada zbog premorenosti i razočaranja prilikom pripremanja ručka. Povoda na pretek… no ipak, uprkos svim tim suzama ili upravo zbog njih, uspevala je ona da završi sve svoje obaveze i da ostane (opstane) srećna i normalna.

Pustimo li suze da teku, možda će nam i poneki lek postati suvišan. Plač širi pluća, pere obraz, dobra je vežba za oči i deluje smirujuće. Dakle, slobodno plačite, to je veoma zdravo. I (po stoti put) – nije sramota plakati – zato prospite more suza kada god poželite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar