Kad popravljate sebe i/ili svoj život (2)

Pisali smo o teškoćama na koje nailazimo kad pokušamo da popravimo nešto u svom životu ili sebe same. Pomenuli smo i sposobnost opraštanja kao jedno od „oruđa“ neophodnih za tu vrstu popravki, a danas pišemo o preostalim „alatkama“.
Drugo bitno oruđe za uspeh je strpljenje. Bilo koja zaista bitna promena koju pokušavamo da postignemo zahteva vreme i neće se desiti preko noći. Pokušavate da naučite da kontrolišete sopstvenu eksplozivnu narav i obeshrabrite se kad izgubite kontrolu i izderete se na nekog? Nemojte, nešto toliko krupno ne može se naučiti u kratkom roku. Nastavite da pokušavate, da se trudite, i ako ostanete istrajni, s vremenom ćete uspeti. Ili ćete u nekom trenutku shvatiti da nova, „popravljena“ verzija vas ima neku još veću manu i stoga se predomisliti i vratiti na staro – dešava se i to, i to ne treba shvatiti kao neuspeh, još manje kao propast. Probali ste, videli da postoji razlog zbog koga ne ide tako kako ste zamislili, probaćete nešto drugo. Samo strpljivo.
Treća bitna „alatka“ je prihvatanje. Postoje stvari koje se ne mogu promeniti. Prošlost se ne može promeniti, ono što ste već učinili ili što vam je učinjeno. Ne možete odabrati u kakvoj ćete se porodici roditi. Treba naučiti da prepoznate šta ne možete da promenite i prihvatiti da je to tako kako je. Prošlost ne možete menjati, ali dobrim delom možete odrediti kakva će vam biti budućnost: ona u kojoj lamentirate nad onim što je bilo, ili ona koju se aktivno trudite da poboljšate.
I, najvažnije od svega: naučite da sebe volite takve kakvi ste. Jeste, možete vi i bolje – svako može i bolje – ali vi ste već osoba koja je nešto postigla u životu, koja ima nekoga da je voli, nekoga koga voli, koja ume da uradi neke stvari, osoba sa strahovima, snovima, nadama… Vi ste već predivna osoba, i na to ni u jednom trenutku dok se borite da nešto popravite, ili dok se samo odmarate i ne pokušavate da promenite ama baš ništa, ne treba da zaboravite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

popravljanje zivotaprihvatanjestrpljenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Danijela Kara

    Odličan tekst. Komentar pozitivan, nastavite tako.