Kad pozivnica kaže „bez poklona“

Kod nas je uobičajeno da se gosti na rođendan ili sličnu priliku zovu lično, ali ima i onih koji vole da pošalju pozivnice. I može se desiti da vas zbuni ako na toj pozivnici piše i nešto u smislu da ste zamoljeni da ne donesete nikakav poklon.
Ovde govorimo o proslavama na koje je uobičajeno doneti poklon – a opet, na pozivnici jasno piše da vas domaćini mole da ne učinite tako. Onda vi porazgovarate s prijateljima, i oni vas neretko uvere da će ipak odneti poklon i da bi i vi trebalo tako da postupite. A vi ste zbunjeni i ni sami niste sigurni šta je ispravno u takvoj situaciji. Jeste, smatra se da je glavno pojaviti se i svojim prisustvom ulepšati nekome slavlje, i da poklon nije bitan, ali svi znamo da se po tradiciji poklon ipak donosi.
U ovakvoj situaciji zbunjuje što se na pozivnici uopšte pominje poklon – već to je kršenje tradicionalnih pravila, jer domaćini po pravilima ne bi trebalo ni da razmišljaju o poklonima. Reči „poklon“ nije mesto na pozivnici. Ali, dobili ste takvu pozivnicu, i šta sad?
Ako već pouzdano znate da će dobar deo gostiju sigurno doneti poklon, neće nikome upasti u oči ako tako postupite i vi, i nećete se osetiti kao neko ko se izdvaja i „pravi pametan“. S druge strane, ako već piše da ste zamoljeni da poklon ne donesete, sasvim je u redu da tako i postupite. Svejedno želite nešto da poklonite? Može da bude mudro rešenje da poklon pošaljete ili odnesete unapred, nekog ranijeg dana – tako ćete uslišiti molbu domaćina, nećete učiniti ništa nepristojno, poslušaćete osećaj koji vam „kljuca“ – da ipak treba nešto da darujete, a ako se nađe neki radoznalac koji vas, uprkos pravilima pristojnosti, pita kako to da ništa niste doneli (na takvo pitanje niste dužni da odgovorite), možete iskreno reći da ste poklon već predali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bez poklonadilemaproslavezene
Komentari (0)
Dodaj komentar