Kad se prijatelji sami pozovu na put

Zajedničko putovanje s vama bliskom osobom – partnerom, partnerkom, nekim od roditelja, prijateljem, prijateljicom – može da bude lepa prilika da se zbližite i da neometano uživate u društvu te osobe. I tu može da bude priličan problem ako se neko praktično sam pozove da vam se pridruži na putu, a vama je neprijatno da odbijete.
Na primer, planirali ste da odete na trodnevni put s ocem, ništa posebno skupo ni ekskluzivno, samo osećate da ne provodite dovoljno vremena s njim dok jurcate da pozavršavate sve moguće i nemoguće obaveze. Želite da to bude posebno tata-i-ćerka putovanje, objasnili ste svoje razloge partneru i majci i oni su se složili s tim. Ne krijete ništa u vezi s tim putovanjem, pa ste ga tako spomenuli i bliskoj prijateljici – i ona je predložila da vam se pridruži na tom putovanju. To vas je u trenutku ostavilo bez teksta.
Kad pažljivije razmislite o tome, setite se da ste i s tom prijateljicom razmišljale kako bi bilo lepo da zajedno „zbrišete“ negde van grada, samo vas dve. Ali, definitivno niste planirale da na otac-i-ćerka putovanje zovete i nju. Nije da bi se vaš otac nešto posebno bunio, vaša prijateljica je vesela i simpatična osoba, ali vi želite da ovo putovanje bude s njim, samo za vas dvoje. I rekli ste prijateljici da se radi o otac-i-ćerka putovanju. Šta u takvoj situaciji? Odbiti prijateljicu i možda je time uvrediti? Ili prihvatiti njen predlog i imati drugačije putovanje od onakvog kakvo ste zamislili i želeli?
Različite ljude vređaju različite stvari, pa je tako nemoguće reći hoće li vaša prijateljica biti uvređena ako je odbijete. Ipak, pošto ste joj rekli o kakvom se putovanju radi (za tatu i ćerku), imala bi pravo da se oseti uvređeno samo ako spada u jednu od te dve kategorije, odnosno ako vam je tata (što očigledno nije) ili ako vam je rođena sestra (što takođe nije). Da i ne spominjemo da je od nje netaktično što vam je to uopšte predložila – moguće je da joj je to izletelo jer jako želi da putuje s vama i da se kasnije i sama pokajala što nije na vreme razmišljala.
U svakom slučaju, ne činite ništa uvredljivo ako je odbijete i podsetite je o kakvom se putovanju radi. Neće smetati ni ako joj nakon toga kažete da biste volele da nekom drugom prilikom otputujete nekud samo vas dve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nepozvaniprijateljiputovanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marija Stojčinović

    Pa valjda je tako, ali na to putovanje može da ide i majka. I brat ili sestra, ako ih imate…