Kad stigne beba

Predivan je trenutak kada mama donese bebu u kuću – predivan, ali je to vreme za mamu jako naporno. Prvi dani s bebom su vreme kada se mama navikava na potpuno drugačiji način života, divno joj je što je oko svog bepčeta, ali bi joj dobro došla i pomoć.
Ne oklevajte da pomoć i tražite, ako postoje dobre duše u vašem životu koje imaju vremena i energije da vam pomoć pruže. Vaša porodica i prijatelji mogu se pokazati dragocenim u ovakvim trenucima. Obično se mladoj mami donose pokloni, nešto za bebu, ali ako imate prijatelje ili nekog iz porodice ko voli da kuva, ili ko bi bio voljan da pomogne u kućnim poslovima, možete ih zamoliti da to budu njihovi pokloni – pomoć kako biste, umorne od trčkaranja oko bebe, mogle malo i da se odmorite.
U početku, naročito ako je dete prvo, jako je mnogo toga što deluje zastrašujuće. Beba plače, jaoj, šta nije u redu? Beba se prehladila, strašno, pa kako će mali jadničak? Treba okupati bebu, ali šta ako je ispustite, tako sićušnu? Utešno je ako znate da je tako samo na početku, da se vremenom naviknete. Kupanje bebe vrlo brzo postane nešto što kao da ste celog života radile, a to što beba plače, razbolela se i slično, mada vas nikada neće ostaviti ravnodušnom, prestaje da bude izvor trauma. Postajete skloniji tome da smesta razmišljate u „rasplakao se, idem da vidim zašto i rešim to“ stilu, umesto da prvo što osetite bude napad panike.
Nekim mamama se desi da, kad dobiju drugo dete, izvesno vreme, zatrpane brigom oko novog bepčeta, malo zanemare ono starije. Normalno je da je oko novorođenčeta potrebno češće trčkaranje nego oko deteta koje ipak ponešto može i samo, ali nije loša ideja da redovno izdvojite vreme za aktivnu igru s prvorođenim detetom. Recimo, starije dete se u ćošku igra omiljenom igračkom dok prepovijate bebu – kad bebu prepovijete, možete prići i starijem detetu i bar nekoliko minuta se igrati s njim, i tako više puta u toku dana. Nije loše ni starije dete aktivno uključiti u negu novorođenčeta, onoliko koliko može to da učini a da ga to ne preoptereti (tražiti od četvorogodišnjaka da pazi na bebu dok se tuširate moglo bi da bude previše, ali mu neće biti previše da vam dodaje unapred spremljene potrebne stvari dok kupate njegovog mlađeg brata ili sestricu).
Znamo da mnogi roditelji neće naći ništa novo u ovom tekstu; nadamo se da će biti od koristi onima kojima je dolazak bebe u njihov život sasvim nov, ili ga tek iščekuju, pa bi želeli da saznaju ponešto o onome što ih čeka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detepromenezenazivot
Komentari (0)
Dodaj komentar