Kad tamna odeća gubi boju

Odeća tamnih boja (crno, teget…) je prilično čest izbor u toku hladnijih dana. U toku leta nosi se nešto ređe, mada je i tada mnogi vole. Tamne boje se lako uklapaju u razne kombinacije, ako ste baksuz pa se isflekate, manje su šanse da će se to videti na tamnoj odeći, ukoliko ste mračnog raspoloženja i želite da se svi drže dalje od vas, tamna odeća to jako dobro odražava, plus, na sve to, tamne boje su nekako svečanije od svetlih i zato pogodne za izlaske. E, tu dolazimo do problema.

Tamne boje mogu delovati kao super izbor za svečanije prilike – elegantne su, plus uspešno skrivaju poneki kilogram viška i vizuelno vas čine vitkijom – ali to važi samo ako su stvarno tamne, to jest, ako nisu nekad bile tamne, a sada su izbledele, pa vaša garderoba ne deluje svečano već ofucano (ili, recimo, kao da ste u toj majici krenuli na Adu, a ne izašli sa nekim). Problem sa tamnom odećom je upravo taj što suviše često ne ostaje tamna, već vrlo brzo gubi prvobitnu boju i postaje neodređeno bledunjava. Postoje neki specijalni deterdženti namenjeni upravo za pranje tamnih tkanina, ali ako nemate takav deterdžent, šta onda?

Za početak, poželjno je da svu tamnu odeću perete sa vrlo malo deterdženta. Dobra je ideja i da pri svakom pranju dodate šaku krupne soli, jer će se tako boja fiksirati za tkaninu. Kada sušite odeću, poželjno je da tamnu odeću ne sušite na suncu, jer ono izbeljuje.

Ukoliko tamnu odeću ipak sušite na suncu (recimo, zato što miris odeće tada bude lepši), prevrnite je na naličje kako ne bi izbledela. Ako se radi o odeći kojoj je neophodno peglanje, i to radite sa naličja, i peglom koja nije mnogo vruća.

Uz poštovanje ovih pravila trebalo bi da vaša svečana tamna odeća još dugo ostane baš takva – i svečana i tamna (umesto da postane nekad-svečana-a-sada-odeća-za-pijacu-i-kućne-poslove).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar