Kada vas šef rasplače

Moguće je da vam se nekad desilo da se rasplačete na poslu. Možda imate problema u porodici, pa se u nekom trenutku – koji se desi usred radnog vremena – rasplačete. Moguće je da na nekom drugom planu imate problema, previše problema i, kada vam se čini da se sve sručilo na vas, rasplačete se. Takve stvari se dešavaju – i nekad se dese na poslu, nekada čak i usred šefovih zamerki na vaš rad. Ima i slučajeva kada šefove zamerke redovno rasplaču podređenu radnicu.

Sad, ako se nekad desi da se rasplačete pred šefom – onda kada se sve sručilo na vas i šefova grdnja bude samo poslovična kap koja je prelila čašu – to jeste neprijatno, ali ništa za preveliko zabrinjavanje. Šef bude iznenađen i zbunjen vašom reakcijom, vi se saberete i izvinite, i to bude izvojeni incident. Međutim, šta ako vas šef redovno rasplače?

Takvo ponašanje definitivno nije dobro za vašu karijeru, niti je na ma koji način dobro za vas. Ako se rasplačete svaki put kad čujete zamerke svojih pretpostavljenih, oni će vrlo brzo doći do zaključka da ste nezreli i nestabilni – i, prema tome, da ne smeju da vam povere ništa bitno, ako uopšte smeju da vas zadrže na poslu. Drugim rečima, bićete u ozbiljnoj nevolji.

Ukoliko vam se često dešava da se rasplačete pred šefom, definitivno se morate potruditi da se bolje kontrolišete. Kako ne želite da se o vama zaključi da ste nestabilni i nezreli, odmah nakon incidenta (plakanja) se izvinite zbog gubitka kontrole i objasnite da je to zato što vam je veoma stalo do projekta na kome radite (ili kakav je već posao, odnosno, konkretan zadatak u pitanju) i do vašeg doprinosa tom projektu.

Posle toga, „udarnički zapnite“ na poslu, pokažite dobre rezultate i na taj način dokažite da vaša emotivnost nije prepreka vašoj produktivnosti – da može da vam se desi da izgubite kontrolu nad svojim emocijama, ali da to ni na koji način ne ugrožava firmu niti umanjuje vaš doprinos njoj.

Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar