Kako da manje kritikujete druge

Partner umalo da ode na posao bez kravate; nakon što ste ga podsetili da je stavi, održale ste mu predavanje o tome kako mora da pazi na svoj izgled ako želi unapređenje. Sin je za doručkom prosuo mleko; pošto ste obrisale sto, objasnile ste sinu kako mora da bude pažljiviji. Ćerki ste (po ko zna koji put!) ukazali na sve propuste u domaćem zadatku (makar ima uredniji rukopis nego njen brat). Na poslu ste učtivo skrenule pažnju koleginici na to da ima malu fleku na bluzi i dale joj nekoliko saveta kako da je ukloni i kako da bude sigurna da je došla na posao bez ikakvih mrlja. Kad ste se videle sa prijateljicom, ljubazno ste joj pokazale grešku na…

Dobro, malo karikiramo, ali ima onih koji su skloni da stalno sve kritikuju. Ako ste i vi među takvima, to vam može napraviti prilične probleme. U redu, činite vi to u najboljoj nameri – prosto ne možete da se suzdržite, nećete valjda da ne kažete prijateljici da su joj „uvalili“ robu s greškom? – ali vašoj okolini to može postati zaista naporno. Može se desiti da, bez obzira na vaše najbolje namere, počnu da vas izbegavaju. Budite iskrene: možete li im to zameriti? Ko još želi da mu se stalno skreće pažnja na ono što ne valja kod njega/nje?

Znate vi to i same, ali kako se suzdržati? Pa već ste mu sto hiljada puta rekle… U tom slučaju zaista nema svrhe da mu kažete sto hiljada i prvi put. Kako ćete onda? Takve ste, kako da idete protiv svoje prirode? Na vašu radost, „ućutkati“ unutrašnjeg kritičara i nije tako teško kao što na prvi pogled može izgledati. U ovakvoj situaciji problem je to što osoba koja stalno sve kritikuje uglavnom nije ni svesna da to čini – ona će to uraditi po automatizmu, bez razmišljanja. Dakle, treba postati svestan svakog puta kada kritikujete nekoga – kada ste svesni svog ponašanja, možete ga i korigovati.

Kako postići tu svesnost? Jednostavno je – zamolite vama drage osobe da vam skrenu pažnju svaki put kada kritikujete nekog, i svaki put kad vam na to skrenu pažnju, potrudite se da osobi koju ste kritikovale kažete nešto pozitivno. Tako ćete s vremenom i same postati svesne toga što pričate i moći ćete to da kontrolišete. Plus, pošto ćete se stalno truditi da vidite i ono pozitivno, počećete i da dajete komplimente ljudima, u čemu uvek svi uživaju. Rezultat? Svi će se osećati opuštenije i prijatnije u vašem društvu, pa će i vama biti lepše, a i manje ćete osećati potrebu da kritikujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar