Kako da suva kosa zablista?

Kaže se da je kosa ukras svake žene, njena sopstvena kruna. Zaista, lepa kosa privlači poglede i muškaraca i žena, i mami uzdahe, što divljenja, što zavisti. Ipak, samo ako je lepa – zdrava, negovana, sjajna. U nezdravim uslovima u kakvim živimo, u gradovima prepunim smoga i prljavštine, sa vremenom koje se menja sumanutom brzinom, zajedno sa ostatkom našeg tela i zdravlja strada i kosa. Postaje suva, lomljiva i bez sjaja; izgleda nekako jadno, nikako ne predstavlja onakav ukras kakav sve želimo. Ima li tome leka?

Na vašu radost – ima. Postoji nekoliko narodnih recepata koji vam mogu pomoći, a potrebne sastojke, sasvim moguće, već imate kod kuće, ili ih možete nabaviti bez većih problema. Niste sigurne da li vam je kosa suva? Ako nekoliko dana nakon pranja krajevi počnu da vam se mrse, ovi recepti su definitivno za vas. Malo uputstvo na početku: ukoliko imate kovrdžavu i dugačku kosu, preparate nanosite na krajeve; ukoliko vam je koža glave suva, preparate nanesite direktno na vlasište.

Prvi preparat: dobro umutite jedno žumance sa jednom kašikom ricinusovog ulja. Smesu nežno utrljajte u kožu glave i rasporedite po kosi. Stavite najlonsku kapu i umotajte peškirom. Jedan sat kasnije, kosu operite šamponom.

Drugi preparat: na pari ugrejte jedan decilitar maslinovog ulja i jednu kašiku lanolina. Dodajte isitnjeno mlado lišće breze i cvetove kamilice i kuvajte pola sata. Smesu procedite, malo ohladite i pomešajte sa žumancetom i jednom kašičicom soka od limuna. Toplu masku nanesite vatom na kosu i preko stavite najlonsku kapu i peškir. Nakon jednog i po do dva sata, kosu operite šamponom.

Treći preparat: četiri kašike čičkovog ulja prelijte sa pola litra proključale vode i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Procedite, ohladite i ovim čajem isperite kosu nakon svakog pranja.

Uživajte u blistavoj, sjajnoj kosi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Marija Blagojević

    Ricinusovo ulje je savršen izbor kada je u pitanju suva i oštećena kosa. Govorim iz iskustva. Ja sam svoju kosu ovim uljem i ostalim smesama (napisaću i kojim, kasnije) bukvalno podigla iz mrtvih. Fenomenalno hrani kosu i kožu glave, bitno je samo da se dobro umasira u teme i da se krajevi dobro namažu. Evo rešenja za oživljavanje suve kose: u sudu pomešati dva žumanceta, kašiku maslinovog ulja, kašiku ricinusa, kašiku jojoba ulja, malo ulja pšeničnih klica, par kapi vitamina E i po deset kapi eteričnih ulja lavande i limuna. Posle dva sata isprati. Ovo koristite dva puta mesečno i videćete kakav će rezultat biti.
    Pozdrav za sve.

  • Danijela Ćurčić

    Ne znam zašto svi pričaju o tom ricinusovom ulju kad ono nenormalno masti kosu. Možda je ovako dobro, ali je izuzetno masno, a ima i neprijatan miris koji se teško ispira.

  • Sanja M

    Molim vas objasnite mi na koji način se cedi ricinusovo ulje i topla voda, u pitanju je treći preparat. Nisam baš toliko inteligentna, pa vas ljubazno molim da mi pojasnite!!!

  • Sanja M

    Pardon, čičkovo.

  • Ruža Hajduk

    Sjajan recept.