Kako do lepih usana

Usne – veoma bitan deo tela. Ako su rumene i savršene, privlače pogled, što vama sigurno prija. Ukoliko su ispucale i izranjavljene, takođe mogu da privuku pogled – ali sažaljivi, koji vam baš i neće prijati; pored toga, pošto su prepune nervnih završetaka, ispucale usne umeju i te kako da bole. Zadovoljne ste svojim usnama? Super! Niste zadovoljne – nešto vam se kod njih ne sviđa – čak ste i razmišljale o uvećanju silikonima? Samo, ta ideja vam se ne sviđa naročito – puno košta, a i boli. Evo saveta kako da ulepšate svoje usne bez bolnih zahvata.

Za početak, važno je da su vam usne zdrave, što nije uvek lako postići. Koža usana ne poseduje zaštitni sloj – epiderm. To, sa jedne strane, znači da su krvni sudovi vidljiviji, što usnama daje lepu rumenu boju, i to je baš fino; međutim, nedostatak epiderma, kao i lojnih žlezda usne čini veoma osetljivim na pucanje i perutanje. Zato, ako vam usne lako pucaju, morate ih redovno negovati: u toku dana koristite grožđanu mast ili karmine koji štite i neguju usne, a u toku noći možete ih namazati, recimo, Pavlovićevom mašću (čuda čini za ispucale usne; u stvari, ako vam miris Pavlovićeve masti ne smeta, možete je koristiti i danju). Bilo bi poželjno (i ne samo zbog izgleda vaših usana) da ostavite cigarete; one će znatno ubrzati pucanje, isušivanje i starenje usana.

Ako vam se ne sviđa izgled vaših usana, naravno, koristićete šminku. Zgodan trik: pre nanošenja ruža, stavite podlogu (neku koja sadrži parafin), grožđanu mast ili olovku za usne – tako ćete popuniti sitne pukotine, pa će vaše usne izgledati glatko i puno.

Ne oklevajte da pitate dermatologa za savet. Imate fine linije iznad i ispod usana? Može da vam pomogne sredstvo poput retinoida (izdaje se na recept, a koriste ga i neki kozmetičari) ili neablativni laser, koji će poravnati linije na koži usana. Želite punije usne? Tu mogu prilično da pomognu kolagen, hijaluronska kiselina ili neko drugo privremeno sredstvo za popunjavanje mekih tkiva. Efekti traju do četiri meseca; moguće su alergije, pojava modrica, asimetričnosti i otoka.

Za kraj: budite realne u očekivanjima. Sa godinama, koža usana se tanji, isto kao i ostatak kože lica, i vaše usne gube punoću. To je normalan, prirodan proces koji se može usporiti i ublažiti – ali ne i zaustaviti ni eliminisati. Takođe, genetsko nasleđe tu ima svoju ulogu. Možete imati jako lepe usne, ali očekivati usne kao ta-i-ta glumica nije realno – a ni zaista poželjno. Vi ste ipak vi i kao takvi ste najlepši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar