Kako do savršene kose

Premda se mnoge žene danas opredeljuju za kratke frizure, vođene različitim razlozima (lepota, praktičnost, emancipacija), duga kosa bila je i ostala jedan od najznačajnijih atributa klasične ženske lepote.

Opšte mesto je da, praktično, nijedna žena, pa ni ona sa najsavršenijom kosom, njom ni izbliza nije zadovoljna. Niste ni vi? Pročitajte sledeći tekst, jer su vas svakodnevna užurbanost i gomila obaveza možda dovele u situaciju da ne vodite dovoljno računa o svom zdravlju i izgledu uopšte, a u sklopu toga ni o kosi.

Za održavanje kose lepom, kvalitetnom i zdravom ne treba preterano mnogo vremena i svaki trud se isplati. A duga, sjajna i zdrava kosa je nešto što je, složićete se, svakako vredno truda.

Evo nekoliko podsećanja i korisnih saveta.

1. Smer pranja kose: od temena prema vrhovima (pokret podseća na onaj kao kad muzete kravu – ako ste to ikada radili). Trik: nikada tokom pranja ne skupljajte svu kosu na vrh glave.

2. Potrudite se da koncentracija regeneratora bude najveća na vrhovima, jer je njima i najpotrebniji.

3. Poslednje ispiranje – hladnom vodom. Leti vam ovo neće predstavljati problem, jer će vam doneti osveženje. No verujte, poslednje ispiranje hladnom vodom podjednako je za kosu dobro i zimi.

4. Ako ikako možete, fen zaobiđite u širokom luku.

5. Ako je fen neizbežan, neka feniranje traje što je moguće kraće. Potom ostavite kosu da se sama prosuši, a onda je opet malo fenirajte. Ovaj postupak ponavljajte dok se kosa sasvim ne osuši.

6. Pre feniranja, obmotajte kosu peškirom i držite je tako neko vreme.

7. Nikada (NIKADA!) nemojte češljati mokru kosu.

8. Prvo raščešljajte vrhove, a potom krenite naviše, ali potezi češljem neka sve vreme budu u smeru rasta kose. Nemojte raščešljavati kosu od vrhova prema temenu.

9. Nije loše da povremeno promenite šampon i regenerator koji koristite. Samo tako ćete pronaći onaj koji je idealan za vas.

10. Leto i zima iziskuju različitu negu kose. Kod mnogih osoba, kosa je zimi mnogo naelektrisanija statičkim elektricitetom nego leti i stoga je manje masna, što znači i da joj je potrebna druga vrsta nege, a samim tim i preparata.

11. Ne postoje dve osobe sa potpuno istovetnim tipom kože na temenu i kose: kod odabira šampona ne povodite se za izborom vaše najbolje prijateljice – ono što je najbolje za nju ne mora biti i za vas.

12. Ako “patite” od iskrzanih vrhova, imajte na umu da je njihovo češće a manje radikalno šišanje bolje, efektnije i delotvornije od velikih i naglih zahvata.

13. Nikada, ali baš NIKADA se nemojte šišati kod frizerke za koju pouzdano znate da mrzi dugu kosu. Ovo nije šala, što i sami dobro znate ako ste barem jednom “preživeli” takvu.

14. Ako imate bebu ili malo dete koje voli da vam vuče ili čupa kosu, nosite je po kući skupljenu u rep ili punđu.

15. Ako duva vetar, kosu sklonite unutar jakne ili kaputa.

16. Kosa je najzdravija kada se ne podvrgava nikakvim hemikalijama. Dakle – ako nije neophodno, nemojte je farbati i ne izlažite je jakim sredstvima bilo koje vrste.

17. Ako se odlučite za neku od radikalnijih dijeta, znajte da ona može izazvati opadanje kose. Kvalitet kose je u neposrednoj vezi sa kvalitetom ishrane i ovo bi uvek trebalo da imate na umu.

18. Ne pušite. Premda za ovo ima mnogo ozbiljnijih i važnijih razloga nego što je kosa, imajte u vidu da je kosa izrazito higroskopna, tj. da snažno upija vlagu i mirise iz vazduha. Osim toga, kosa pušača gubi sjaj, snagu i debljinu i dobija beživotan i zgužvan izgled.

19. Ako vam neko kaže da vam je “kosa tako duga”, a vi niste sigurni je li to kompliment ili nije, recite jednostavno i kratko “Hvala”.

20. I naposletku: zaboravite na reklame za šampone i regeneratore i kose lepotica koje se u njima pojavljuju. Kosa se za tu priliku najčešće tretira posebnim sredstvima koja joj daju dobro poznati sjaj i svojstvo da deluje teško, snažno i da se pomera i pada u slapovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar