Kako izgubiti prijatelje (1)

Nije nimalo teško izgubiti prijatelje, otarasiti ih se. Mnogi su svakodnevno u tom procesu, neretko i ne shvatajući kakvo dejstvo njihovi postupci imaju. Za one koji žele da svesno znaju kakvim ponašanjem mogu najbrže da odbiju prijatelje od sebe, evo uputstava – oni koji bi prijatelje želeli da zadrže neka izbegavaju takvo ponašanje.
Kad god se vidite s prijateljima, pričajte o sebi, sebi, i samo o sebi. Najbolje je da ne prestajete s pričom – i ni slučajno ih nemojte pitati kako su oni, šta se dešava u njihovim životima i slično. Ako su vam prijatelji, slušaće vas, zar ne?
Prijatelji treba da vas slušaju, iskoristite to! Kad god vam se nešto dešava u životu, krupno ili sitno, zovite prijatelje i naglas razmišljajte o onome što vam se dešava, šta vam je činiti, a možda ipak ovo, a možda ipak ono, pa nikako da se odlučite, pa opet naglas razmišljate… Ukoliko ponude neko rešenje, smesta ga odbacite uz gomilu razloga zbog čega to ne može tako. Neka to vaše razmišljanje naglas ne bude samo za krupne stvari, kao što je bolest ili traženje posla, već i za to koju biljku u saksiji biste da nabavite i šta ćete danas da kuvate i kako vam se ništa ne jede. Ne zaboravite ni na žalbe na letnju vrućinu, zimsku hladnoću, kako je mokro kad pada kiša i kako je sve poskupelo. Nimalo ne obraćajte pažnju na mogućnost da bi i vaši prijatelji mogli imati problema kod kuće ili na poslu, kao ni na to da oni možda nemaju vremena da slušaju vaše višečasovne monologe (naravno da ćete se smrtno uvrediti ako prekinu vezu).
Ukoliko vaši prijatelji žele da razgovaraju o svojim ljubavnim problemima, problemima na poslu, porodici, novčanim problemima, promenite temu. Još bolje, samo gledajte "kroz" njih dok im ne postane toliko neprijatno da sami ne promene temu na nešto zabavnije ili vas pitaju da vi njima nešto pričate o sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egocentrizamprijateljstvosebičlukzanemarivanježene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Femina Bianca

    Nažalost, ali tako je. Danas su ljudi uglavnom preokupirani sobom i nikom nije iskreno stalo da se smara tudjim pričama ili problemima. Čim se čuje reč problem, menja se tema na nešto „veselije“. A onda nam pričate o otvaranju i o radostima međuljudskih odnosa. Da, može, ako ste spremni da non stop izigravate glupog avgusta i da se folirate, uz kaficu, a probleme rešavajte sami kako znate i umete. Jer: tuđa ruka svrab ne češe.