Kako možete, i u hodu

Savete svi primamo, kako licem u lice, tako i putem različitih medija. Neretko, to su solidni saveti, koji nam zaista kažu kako bi bilo dobro poneti se, kako nešto rešiti. Ipak, uglavnom su to uopšteni saveti, a ako i nisu, daje ih neko ko nije u našoj koži, što mu/joj, možda, omogućava da iz drugog ugla sagleda stvari; možda je i u pravu, ali mi nekad taj savet, makar ga i smatrali ispravnim, ne poslušamo. I to je sasvim u redu.
Saveti su vrlo često jako dobra stvar. Neki nam ukažu na rešenje ili na nov ugao posmatranja stvari, a neki budu izrazito glupi – i, na neki način, čak nam i oni pomognu, jer uvidimo da smo na dobrom putu, da i mi ipak umemo bolje nego neko drugi, da se i mi snalazimo nekako. A najveći broj problema se i rešava tako – snađete se onako kako možete, rešavate stvari u hodu.
Ima i saveta koji su jako dobri, ali jednostavno nisu za vas. "Nalakirajte nokte da ih ne biste grickali", funkcioniše za mnoge, ali ne za sve, jer neke ni lak na noktima ne sprečava da ih grizu. "Uvek nosite sa sobom grožđanu mast i nanosite je prema potrebi kako vam ne bi ispucale usne", jeste još odličan savet, samo što vam neće pomoći ako ćete vi tu grožđanu mast uredno da nosite u džepu ili u tašni i da redovno zaboravljate na nju jer razmišljate o pedeset drugih stvari.
Ono što je bitno jeste da ne krivite sebe jer niste poslušale dobar savet (iz medija, od drage osobe, od poznanika, od same sebe…). Za veliki broj stvari uglavnom znamo kako bi trebalo postupiti (ne za sve, naravno, ima ipak dosta i onog što ne znamo), ali to ne znači da ćemo uvek i učiniti ono za šta znamo da je tako najbolje. I, to je u redu, jer nismo mašine koje će uvek postupati po striktno zadatom programu; to što ne postupimo "po programu" nekad će nam se "obiti o glavu", ali ćemo nekad i otkriti da je baš super što je tako ispalo, i biće nam drago.
Uz sve znanje, uz sve savete i preporuke, ipak se većina nas snalazi onako kako u datom trenutku može, snalazi se u hodu – ako se dobro snađete, super, ako ne, valjda ste nešto naučili iz greške, a u svakom slučaju, pokušajte da se ne nervirate što nešto niste uradili tako-i-tako iako znate da bi to bilo najbolje – kao što se kaže, ko zna zašto je to dobro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rešavanje problemau hoduzenezivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sanja C

    Savete dajem isključivo kad neko traži savet ili mu je život ugrožen i hvala mojim prijateljima koji isto tako postupaju.