Kako olakšati porođaj

Za mnoge žene porođaj je bolan, manje ili više. Neke kažu da je taj bol „prirodan“ i podnošljiv, dok druge tvrde kako je prilično teško izdržati porođajne bolove. Savremena medicina poznaje mnoge načine da olakša i učini manje bolnim porođajni proces; to su najčešće lekovi, ali i različite alternativne metode opuštanja – tzv. nefarmakološka sredstva.

Žene su kroz istoriju osmišljavale i koristile različite načine za ublažavanje porođajnih bolova. Još u vreme antičke Grčke porodiljama je davano da žvaću koru vrbe (svojevrsna preteča aspirina). U različitim kulturama postoje brojne tradicionalne tehnike olakšavanja bola. Ranije je, pre svega, bilo uobičajeno da se žena porađa u uspravnom položaju, kao i da se kreće u toku porođaja. Takozvani litotomni položaj (na leđima, raširenih nogu i podignutih kolena) izum je, uslovno rečeno, novijeg doba: u Evropi on postaje dominantan u poslednjih 400 godina. Studija koje se bave efektima položaja tela u procesu porođaja nema mnogo, ali su recentna istraživanja dovela u pitanje validnost litotomnog položaja pri porađanju.

Neke od tehnika koje se koriste da bi se porođaj učinio lakšim jesu masaža, akupresura, voda, kao i elektronervna stimulacija preko kože. Takođe, zauzimanje drugačijeg položaja zahvaljujući kojem se menjaju odnosi između kontrakcija, bebe i karlice često može efektivno da smanji bol.

Prisustvo partnera najčešće ima pozitivan efekat: u mnogim slučajevima žene se tada kraće porađaju, a mogućnost komplikacija znatno je smanjena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar