Kako pobediti dosadu?

Tako vam je dosadno… Osećate se bedno zbog toga. Eto, konačno ste ugrabili malo slobodnog vremena, mogli biste da uradite nešto lepo za sebe, nešto zanimljivo – a vi ne znate šta vam se radi. Ubrzo počnete da tešite sebe da ste premorene i da vam se zato ništa ne radi; ma, da, umorne ste i to je to. Da ste samo malo odmornije, znale biste da super iskoristite slobodno vreme, ali eto. Možda je najbolje da malo odspavate – dok se probudite, doći će već vaš dragi sa posla, podgrejaćete mu večeru, gledaćete malo televiziju, biće onda i vreme za spavanje… Proći će vam već nekako dan.
Da li se stvarno, ali stvarno, radi o umoru? Možda je ipak reč o tome da vam je dosadno i da nemate ideju šta ćete sa sobom? Ako je to drugo u pitanju, to se da izlečiti – i to ne spavanjem. Pokazalo se da je dosada posledica nedostatka radoznalosti kod neke osobe. "Dobro, nisam nešto radoznala, pa šta?", mogli biste reći. Ništa, osim što vas to uskraćuje za mnoge interesantne stvari. Recimo, studije su pokazale da su radoznali ljudi izjavili da im je četrdesetpetominutni razgovor sa osobom koju su tek upoznali veoma zanimljivo, značajno i pozitivno iskustvo, dok oni manje radoznali uopšte nisu uživali u takvom razgovoru. Slično je i sa bilo kojim novim iskustvom – radoznalima je zanimljivo, dok se manje radoznali dosađuju. Dakle, kako povećati svoju znatiželju, a u cilju toga da vam nikad ne bude dosadno (verujte, postoji i to)? Evo nekih predloga.
Nemojte izbegavati situacije koje izazivaju tremu i nervozu – svaka nova situacija izazvaće neki strah, ali će biti i izazov koji donosi pozitivna iskustva. To ne znači da obavezno morate juriti situacije u kojima se osećate nervozno, ali nemojte ni bežati od njih.
Obratite pažnju na svoje želje i strasti. Gledali ste sa svojim dragim neki stari mjuzikl na televiziji i cele večeri nakon toga pevušili ste i hodali u ritmu muzike? U tom slučaju, moglo bi vam biti zanimljivo da se upišete u školu plesa.
Dopustite sebi da se u nekim stvarima usredsredite na zabavu, a ne na perfekciju niti na korist. Moglo bi da vam bude zabavno da, recimo, napišete nekoliko priča – ukoliko pri tom ne forsirate sebe da postanete novi Hemingvej ili Čehov.
Družite se s ljudima. To možete postići i tako što ćete se uključiti u neku aktivnost ili upisati neki kurs. Nemate hrabrosti da to učinite sami? Nagovorite prijateljicu da krene s vama, taman ćete se tako osećati sigurnije u novoj grupi.
Dosada se može pobediti – samo ako se malo, malčice pokrenete i zainteresujete za nešto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dosadahobislobodno vremezabava
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Samo jedno pitanje: kako pobijediti radoznalost koja vas muči, a do odgovora nikako da dođete iako ste uvjereni da vam je rješenje od životne važnosti? Kako doći do mira, a ne odustati? Djelimično ste u pravu. Dosada se ne liječi radoznalošću i zabadanjem nosa u tuđe nego zanimanjem za svijet oko sebe, ako djelujete, možda nešto i iščeprkate.