Kako preživeti praznični stres?

Praznici bi trebalo da budu lepo vreme koje provodimo s porodicom i dragim osobama, vreme kada konačno uspevamo da se malo odmorimo i opustimo – a umesto toga, često budu takav izvor stresa da jedva dočekamo da se vratimo na posao i u svakodnevnu rutinu. Zato, evo nekih predloga kako da preživite „praznično ludilo“ i kako da u praznicima ipak uživate.

Veoma bitna stvar jeste da unapred isplanirate. Ne svaki detaljčić, jer to ne bi ni moglo da se održi, ali treba isplanirati kakve ćete poklone i kome da kupite ili napravite, prazničnu trpezu, slanje čestitiki ako ih šaljete, porodične aktivnosti… Takođe, odredite rok do kojeg bi određene stvari (kupovina onoga što nisu lako kvarljive namirnice, na primer) trebalo da budu urađene. Na ovaj način, bićete pod manjim stresom jer nećete paničiti oko hiljadu i jedne stvari koje radite u poslednjem minutu ili i kasnije.

Posle planiranja, napravite listu (aktivnosti, onoga što treba nabaviti, čestitki koje treba poslati…) i dvaput je proverite. Na taj način ćete moći da ostanete dobro organizovane i da pratite šta je sa spiska obavljeno, a šta tek treba uraditi. Uz to, precrtavanje stavki moglo bi da vam pruži osećaj zadovoljstva i izvesnog postignuća – jedna po jedna stvar manje o kojoj treba da brinete.

Isplanirajte budžet. Idealno je ako unapred možete da uštedite dovoljnu sumu novca da kupite poklone, hranu i ostalo što želite, baš onakvo kako želite. Ukoliko to nije izvodljivo, kao što u našem životu vrlo često nije, pokušajte bar da ne potrošite znatno više od sume koju sebi odredite i koju možete sebi da priuštite – život se nastavlja i posle praznika, i bilo bi lepo da se ne nastavi u dužničkom ropstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

graniceguzvaludilomirnova godinaopuštenostplaniranjepraznicirelaksacijastresžene
Komentari (0)
Dodaj komentar