Kakve su to noćne ptice?

Sigurno znate bar nekog (punoletnog) ko je sklon noćnom životu: noćni izlasci, lud provod, zamena dana za noć… Posmatrajući različite reklame (naročito one kojima se promovišu alkoholna pića), moglo bi čak da se zaključi kako se ovakvo ponašanje podstiče. To i nije neobično, kada se uzme u obzir svevladajući kult mladosti – a zamena dana za noć i ludi noćni provod jesu sklonosti mlađahnih. Da li u ovakvom načinu života ima nečeg lošeg? Ne u samom načinu života, ne ako vam se to dopada i time ne štetite nikom, ali…

Sprovedena su naučna istraživanja koja su pokazala da su oni koji su skloni zameni dana za noć znatno manje pouzdani, obazrivi i dosledni nego ranoranioci. Naročito izražene osobine „noćnih ptica“ su impulsivnost, ekstravagantnost i želja za novim iskustvima. Samo po sebi, to ne mora nužno da bude loše; ako živite u takvim uslovima da nije neophodno da budete pouzdani i dosledni, ako vaša impulsivnost i ekstravagancija neće nikog povrediti, sve je u redu.

Ono što je posebno dobro u vezi s ovim otkrićem jeste što je to dalo stručnjacima novu ideju kako bi moglo da se pomogne osobama koje imaju problem s kontrolisanjem impulsivnosti. Kao što smo rekli, impulsivnost nije uvek problem, ali nekada jeste – recimo, postoje ljudi koji vole impulsivni šoping (bez obzira na to koliki trošak mogu sebi da dopuste), ili su skloni impulsivnom seksu (bez obzira na to da li je trenutak prikladan), ili impulsivno ispoljavaju agresivnost… Kako bi ta pomoć izgledala?

Naučnici imaju ideju da bi osobe koje imaju problem s kontrolisanjem impulsivnosti mogle da pokušaju da reprogramiraju svoj unutrašnji sat. To bi se činilo kombinacijom melatonina, psihoterapije i određenih medikamenata. Zasad još uvek nema podataka koliko je ovakva terapija uspešna – mi se nadamo najboljem!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar